Moto3-race vol crashes en met rode vlag gewonnen door Binder

Brad Binder heeft op het circuit van Phillip Island de Grand Prix van Australië in de Moto3 gewonnen. Het was een race vol incidenten en crashes, met een rode vlag om het allemaal nog even af te maken. 

Polesitter Binder kende de beste start en kreeg Gabriel Rodrigo achter zich aan. Ook de Belg Livio Loi, vertrokken vanaf plek vier, ging goed van start, maar na een paar bochten was hij bij een crash voorin de race betrokken, waarbij onder anderen ook Joan Mir en Khairul Idham Pawi onderuit gingen. De van plek twee vertrokken Nicolo Bulega zat in de voorste gelederen, maar ging ook al snel onderuit. Zoals wel vaker maakte Fabio di Giannantonio een fantastische start: van de negentiende plek schoof hij binnen enkele ronden op naar de derde plaats, maar in de vierde ronde ging het fout. Rodrigo ging te aggressief een bocht in en tikte zowel Francesco Bagnaia als Di Giannantonio vanuit de top-4 onderuit.

Drie ronden later moest de rode vlag zelfs naar buiten gehaald worden na een flinke crash (zie video). John McPhee gleed vanaf de derde plek onderuit, kreeg Andrea Migno tegen zijn hoofd waarna ook Enea Bastianini hard onderuit ging. McPhee leek bewusteloos over het gras te rollen, maar na wat angstige momenten kwam het nieuws dat alle rijders, inclusief de Brit, bij bewustzijn waren. Een half uurtje later kon de boel dan eindelijk vervolgd worden met een ingekorte race over tien ronden, maar vooral Fabio Quartararo was niet blij met de gang van zaken. De Fransman moest als straf achteraan de startopstelling vertrekken, maar voor de herstart werd diezelfde straf nog eens uitgevoerd: hij was helemaal naar voren gekomen, maar moest ook de herstart als laatste aanvangen.

Bij de herstart pakte Binder wederom de kop, met opnieuw Rodrigo achter zich. Ook Andrea Locatelli kwam goed mee en hij nam zelfs de tweede plats over. Binnen de korste keren had Binder een gat geslagen, terwijl Locatelli zich los had kunnen maken van een enorme groep: bijna twintig man vochten volle bak om de derde plaats. Lorenzo Dalla Porta zat daar niet mee bij, hij moest zijn plek in de top-6 opgeven door een drivethroughpenalty na een valse start. 

Dat Binder en Locatelli de eerste twee plekken voor zich op gingen eisen was met vijf ronden te rijden duidelijk, maar daarachter werd het gevecht alsmaar feller. Met tien man tegelijk dook men de eerste, razendsnelle bocht in, wat telkens maar net goed ging. In de slotronde waren het Aaron Canet en Darryn Binder - het jongere broertje van - die op kop gingen en de jongste Binder leek op weg naar zijn eerste podiumplek. Daar dacht Canet anders over, want de Spanjaard ging er in de slotmeters vanuit de slipstream voorbij. De Belg Loi eindigde dankzij een zeer sterke slotfase als vijfde, de Nederlander Bo Bendsneyder vocht zich naar een tiende plek. Rodrigo haalde overigens voor de zoveelste keer de finish niet: hij schoof in de slotronde toch nog onderuit.