Oostenrijk gaat Olympische Spelen 2026 in Innsbruck onderzoeken

Oostenrijk gaat onderzoeken of het land de Olympische Winterspelen van 2026 kan organiseren. Het Oostenrijks Olympisch Comité heeft dat bekendgemaakt. De Spelen zouden dan plaats moeten vinden in Tirol, met Innsbruck als centrum van de olympische activiteiten. In 2019 wordt de gaststad voor de Spelen van 2026 gekozen.

Innsbruck was in 1964 en 1976 al de gaststad van de Olympische Winterspelen. Nog nooit heeft een stad de Winterspelen drie keer georganiseerd. In 2002, 2006, 2010 en 2014 probeerden de Oostenrijkers telkens de Spelen voor zich te winnen, maar tijdens de stemmingen kwamen ze nooit verder dan een derde plek. Die Spelen gingen naar achtereenvolgens Salt Lake City, Turijn, Vancouver en Sochi. De volgende twee Winterspelen zijn in Oost-Azië: Pyeongchang 2018 en Beijing 2022, wat de Europese kansen voor 2026 vergroot. Er zijn nog geen officiële bids uitgebracht, maar naast Oostenrijk hebben ook Japan, Canada, Zweden en Zwitserland al interesse getoond.

Wintersportfans kunnen al smullen bij de gedachte dat Innsbruck de Spelen mag houden. Zo ligt er al een baan voor het bobsleeën, skeleton en rodelen, waar de Nederlandse Kimberley Bos vorig jaar voor een daverende stunt zorgde door achtste te worden op het WK - haar debuut op het hoogste niveau. Vooral het schansspringen heeft echter al een perfect plekje in Innsbruck: de Bergisel torent boven de stad uit en is een van de meest sfeervolle schansspringarena's ter wereld. Ook het langlaufen moet geen probleem opleveren, want in het zeer nabijgelegen Seefeld ligt al een mooi parcours.

Een kolkend Bergisel tijdens de Vierschansentournee van 2014 (Bron: YouTube)