'Bier is te goedkoop'

Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP is van mening dat bier veel te goedkoop is. Daardoor worden jongeren en probleemdrinkers aangetrokken, wat weer ziekteverzuim, criminaliteit en alcoholisme in de hand werkt. Om dit een halt toe te roepen pleit STAP voor een minimumprijs voor bier.

Wim van Dalen, directeur van STAP, vindt het maar niks dat supermarkten regelmatig bier voor dumpprijzen verkopen, schrijft Biernet.nl. Voor minder dan vijf euro kun je al een kratje met 24 flesjes pils kopen. "Dat zijn echt bespottelijke prijzen," aldus Van Dalen. Volgens hem tonen zes recente onderzoeken aan dat een minimumprijs de beste oplossing is.

De voorgestelde minimumprijs zou voor alle alcohol moeten gelden, zowel in de horeca als in de supermarkt. Ook zou de prijs afhankelijk moeten zijn van het alcoholpercentage. Voor een kratje bier wordt als minimumprijs 8,50 euro genoemd, dat komt neer op 35 cent per flesje.

Brouwers reageren gemengd op het voorstel. Bavaria klaagt over een 'hoge promotiedruk op kratten bier', waardoor de brouwer zich genoodzaakt ziet 'om (gedeeltelijk) mee te gaan' in het stunten met prijzen. Een minimumprijs zou aan dit gestunt een einde kunnen maken. Grolsch laat weten de minimumprijs niet te zien zitten. De brouwer is 'om principiële redenen' tegen een vaste prijs.

Of er daadwerkelijk een minimumprijs komt, is nog lang niet zeker. Die beslissing is aan de politiek.

'Bier is te goedkoop' (Foto: ANP)
'Bier is te goedkoop' (Foto: ANP)