Grosjean wordt 68e lid 'Club van 100' in Formule 1

Romain Grosjean rijdt komende zondag op het circuit van het Amerikaanse Austin zijn honderdste grand prix in de Formule 1 en dat is uiteraard altijd een mooie mijlpaal. De 30-jarige Fransman zal als 68e coureur de 'Club van 100' gaan betreden. 

De nu bij Haas rijdende Grosjean debuteerde alweer zo'n zeven jaar geleden: tijdens de Grand Prix van Europa in 2009 verving hij de ontslagen Nelson Piquet Jr. In de twee seizoenen daarna was hij er niet bij, maar sinds 2012 is Grosjean een vaste waarde op de grid. Hij had eigenlijk al op honderd moeten staan, maar doordat hij dit jaar in Singapore niet van start ging komt dat jubileum deze week. 

"Tien podiumplaatsen, WK-punten en een heleboel herinneringen, vaak mooi, maar sommigen ook wat moeilijker", vat Grosjean zijn tijd in de Formule 1 samen. "Ik heb nog geen idee wanneer ik ga stoppen, dus ik blijf proberen om mijn eerste overwinning te boeken..er zit zeker nog meer in." De coureur eindigde twee keer als tweede, onder meer op het circuit in Austin waar men deze week actief is, en boekte acht derde plaatsen. 

Drievoudig wereldkampioen Jackie Stewart ziet Grosjean definitief passeren: Stewart kwam zelf tot 99 grand prix'. Met de toevoeging van Grosjean zal overigens precies het halve startveld in de Formule 1 van dit jaar bestaan uit leden van de 'Club van 100'. Dat coureurs die mijlpaal steeds vaker halen is uiteraard niet zo vreemd: tegenwoordig is één seizoen al voldoende om aan een race of twintig te komen, terwijl de grootheden van vroeger daar meerdere jaren voor nodig hadden. Een volledige lijst van alle, meer dan zevenhonderd, coureurs ooit in de Formule 1 - gesorteerd op het aantal starts - is hier te vinden.