Correspondents' Dinner niet voor de verkiezingen

Het Correspondents' Dinner wordt uitgesteld tot na de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2017. De NTR heeft dat na overleg met de RVD besloten, omdat de publieke omroep niet wil dat het programma de campagne beïnvloed. Het zou de zittende premier Mark Rutte een oneerlijk voordeel op kunnen leveren.

Het Correspondents' Dinner is een al sinds 1920 bestaande Amerikaanse traditie, die door politiek verslaggever Twan Huys naar Nederland is gehaald. De eerste editie was op 10 februari van dit jaar, waarbij achtereenvolgens cabaretier Mark Rutte en premier Dolf Jansen de Nederlandse politiek én de politieke pers op de hak namen. Het leidde toen tot een lichte stijging van de VVD in de peilingen.

Het is wel de bedoeling om van het concept een jaarlijks terugkerend programma te maken, maar de aankomende editie wordt dus uitgesteld. Niet alleen tot na de verkiezingen, maar zelfs tot na het aantreden van het nieuwe kabinet. We zijn dus nog niet verzekerd van een nieuw optreden van Mark Rutte - wellicht komen de grappen en grollen de volgende keer wel van Lodewijk Asscher, Geert Wilders of Alexander Pechtold.

Correspondents' Dinner trekt meeste kijkers  (Foto: ANP)
Mark Rutte tapt moppen tijdens het Correspondents' Dinner van 2016 (Foto: ANP)