'Deel Olympische Spelen Tokyo mogelijk in Zuid-Korea'

Een deel van de Olympische Spelen van 2020, gehouden in en rond Tokyo, wordt mogelijk verplaatst naar Zuid-Korea. Het Internationaal Olympisch Comité is de mogelijkheden hiervoor aan het onderzoeken. 

In Japan heerst de nodige onenigheid over waar met name het roeien en kanovaren gehouden moet worden. Het organisatiecomité van de Spelen en de internationale roei- en kanobonden zijn voorstander van het aanleggen van een gloednieuwe baan in de Japanse hoofdstad, maar de nieuwe gouverneur van Tokyo is daar niet zo'n fan van. Yuriko Koike liet onlangs een uitgebreid onderzoek doen naar de kosten van de Spelen en hoe die ingeperkt kunnen worden. De huidige kosten worden geschat op zo'n drie biljoen yen, ruim 26 miljard euro.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat een drietal locaties veranderd kan worden om kosten te besparen, met de roeibaan als grootste wijziging. Koike liet onlangs al weten dat het wijzigen van locaties mogelijk de laatste kans is om flink kosten te besparen. Voor het roeien en kanovaren kan uitgeweken worden naar een bestaande baan, 400 kilometer ten noorden van Tokyo. Als daar geen overeenstemming over wordt bereikt gaat het IOC serieus kijken naar het verplaatsen van de wedstrijden naar het Zuid-Koreaanse Chungju. Daar werden in 2014 de roei- en kanowedstrijden op de Asian Games gehouden.

IOC-president Thomas Bach is dinsdag in Japan om met gouverneur Koike te praten, waarbij het mogelijk verplaatsen van de roeiwedstrijden hoog op de agenda staat. 

Roeien op de baan van Chungju tijdens de Asian Games van 2014 (Foto: Getty)