FOK! Wat een weer: Herfst trekt weg na een windhoos

Goeiemorgen! Ik had jullie een actief front beloofd en die is er ook gekomen. En hoe! Op diverse plaatsen in Noord-Holland is er een echte windhoos geweest die voor veel schade heeft gezorgd. Dit alles gebeurde op mijn eerdergenoemde front. In Zaandam, Winkel en Nieuwe Nieuwdorp was er sprake van een behoorlijke ravage. Wat mij nu zo verbaasd en daar ga ik komende dagen zeker ook onderzoek naar doen, is dat het front hier in Haarlem vrijwel windstil verliep. De regen kwam vrijwel kaarsrecht naar beneden toe. Het waaide wel, maar van windstoten was hier geen sprake, terwijl 10 tot 15 kilometer verderop er volop schade is. Heel bijzonder. Vermoedelijk heeft dat te maken met de uitwisseling van luchtsoorten tussen de zee en het land, want het front slingerde nog enige tijd.

Verder kwam er hier en daar onweer voor en kwam de regen met bakken uit de lucht. Op diverse plekken viel er 10 tot 20 millimeter.  Het front liep zelfs door tot in Denemarken. Na frontpassage klaarde het weer even op, maar rond 19.00 meldde de eerste buien zich weer in de kustprovincies. Diverse kerntjes van lagedruk trekken momenteel over onze omgeving. De bedoeling is, is dat de laatste kern zich vandaag naar het zuidoosten toe verplaatst.

Vanochtend vallen er vrijwel overal nog buien, en zeker langs de kust is er nog onweer mogelijk. In principe trekt de back-band-occlussie, daar gaat het waarschijnlijk om, in de loop van de dag naar het zuiden toe weg. 

In het noorden klaart het tegen de middag breed op en die opklaringen breiden zich dan naar het zuiden toe uit. Het midden wordt dan in de loop van de middag langzaamaan droog, maar in het zuidwesten en zuiden kunnen er nog tot in de avond behoorlijke hoeveelheden regen naar beneden komen. Onweer blijft mogelijk. Morgen kom ik wel met wat cijfers.  Over het algemeen is het rond de 12 graden.

Dan de wind die wakkert zeker om het lagedrukgebied heen flink aan. Mogelijk bereikt die langs de Zeeuwse kust even kracht 8. In het noordelijk kustgebied en later ook langs de kusten van Noord-en Zuid-Holland neemt de wind in de middag af, en pas als laatste in Zeeland.

Morgen is er ook nog een enkele bui mogelijk. Maar daarna neemt een hogedrukgebied het heft weer in handen. Tot en met maandag is het weer overwegend droog. Maar de temperaturen zakken wel naar ongeveer 11 graden.

Fijne dag, tot morgen!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 8:02
Zon onder: 18:50
Zonkracht: 2 / 1
 

Zware regen in Haarlem (Foto: Raymond Dobber)
Dit soort plaatjes hebben we nog niet vaak gezien deze herfst. Mijn goede vriend Raymond Dobber was allert en maakte deze natte, maar fraaie foto! ( Foto: Raymond Dobber)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
2016 De weetjes van Wikipedia...
1922 ...van vandaaag...
1977 ...vinden jullie deze dag...
2009 ...op deze pagina.....
2014 ... hier is hij... 19 oktober.