WK-finale van 2010 was een nachtmerrie aldus scheidsrechter Webb

De finale van het WK van 2010 tussen het Nederlands elftal en Spanje was een bikkelhard duel, het was zo erg dan scheidsrechter Howard Webb even vreesde voor zijn carrière. In zijn boek The Man in the Middle verhaalt Webb uitgebreid over één van de moeilijkste wedstrijden uit zijn loopbaan.

De Britse krant The Times mocht het boek alvast inzien en publiceerde vandaag enkele passages uit het boekwerk. "Pas in de rust realiseerde ik me dat de tackle van Nigel de Jong misschien wel een rode kaart was. Ik baalde echt ongelooflijk. Het zag ernaar uit dat ik een rode kaart had gemist in een WK-finale. Het was een nachtmerrie. Mijn hart klopte nog in mijn keel toen de tweede helft begon. Ik vreesde zelfs voor mijn loopbaan." Zo vertelt Webb over de door Spanje gewonnen finale.

De overtreding van De Jong waarover Webb vertelt (Bron: YouTube)

De Engelsman legde ook uit waarom hij geen rood gaf aan De Jong. "Ik stond achter Alonso, dus ik zag niet hoe hard hij werd geraakt. Ik wist wel dat de overtreding een kaart waard was. Niemand van mijn team suggereerde via onze radioverbinding ook iets anders. Ik dacht voor de volle 100 procent aan een gele kaart. Ik heb niet eens aan een rode kaart gedacht."

Of Webb ook inzag dat een blunder van het arbitrale trio de 1-0 voor Spanje inleidde, is nog niet bekend. De Engelsman kende een doeltrap aan Spanje toe nadat aan een vrije trap van Wesley Sneijder via de Spaanse muur achter ging. Uit de onterechte doeltrap maakten de Spanjaarden uiteindelijk het beslissende doelpunt.

WK-finale van 2010 was een nachtmerrie aldus scheidsrechter Webb (Pro Shots / Henk Jan Dijks)
WK-finale van 2010 was een nachtmerrie aldus scheidsrechter Webb (Pro Shots / Henk Jan Dijks)