Asscher favoriet als lijsttrekker PvdA

In zijn wekelijkse peiling heeft Maurice de Hond aan zijn panelleden gevraagd wie ze hopen dat er lijsttrekker wordt van de PvdA. Dat blijkt Lodewijk Asscher te zijn, met 32% van de stemmen. Jacques Monasch blijkt favoriet bij 15%, Diederik Samsom komt niet verder dan 11%. De grootste groep koos echter voor 'geen voorkeur' (42%).

Onder de PvdA-stemmers heeft Lodewijk Asscher de voorkeur, van 47%, en Diederik Samsom komt tot 26%. Jacques Monasch, het kamerlid dat zichzelf afgelopen week kandideerde, blijft hangen op 11%. Van alle andere partijen spreekt de achterban ook de grootste voorkeur voor Asscher uit, behalve bij 50Plus (daar is het Monasch, maar die is ook als enige boven de 50).

Maurice de Hond legde zijn panel ook enkele kwalificaties voor die van toepassing zouden kunnen zijn op Diederik Samsom en Lodewijk Asscher. Van de PvdA-stemmers vindt slechts 34% Samsom betrouwbaar. Lodewijk Asscher doet dat beter: 61%. Meer dan de helft ziet Asscher als premierwaardig, terwijl slechts 1 op de 7 denkt dat Diederik Samsom een goede premier is. Overigens hoeft de lijsttrekker natuurlijk niet automatisch de premierskandidaat te zijn.

Mark Rutte was de afgelopen week veel in de publiciteit met zijn visie en plannen voor de toekomst. Van de VVD-stemmers is 73% positief over die campagne, maar van het gehele panel is slechts 15% positief. Ook bij mogelijke VVD-coalitiepartners lage scores: PVV 4% positief, 57% negatief, CDA 16% positief en 26% negatief.

Voor de vierde week op rij zijn de zetelpeilingen ongewijzigd bij Maurice de Hond. Dat is opmerkelijk te noemen, in weken dat de Algemene Politieke Beschouwingen hebben plaatsgevonden en er een hele serie aan verkiezingsprogramma's is gepresenteerd.