Sprintgrootheid Meares stopt met baanwielrennen

Baanwielrenster Anna Meares heeft zondag haar afscheid aangekondigd. De 33-jarige Australische sluit daarmee een lange en zeer imposante carrière af, waarin ze onder meer zes olympische medailles en vele wereldtitels won.

Meares debuteerde in Athene in 2004 op de Spelen met goud op de 500 meter tijdrit en brons op de sprint. Vier jaar later ging ze tijdens een World Cup-wedstrijd hard onderuit en brak ze haar nek, maar Meares kwam er snel bovenop en kon zelfs meedoen aan de Spelen van Beijing, waar ze zilver pakte op de sprint. 

Na Beijing 2008 begon ze de sprint te domineren, wat resulteerde in een scala aan wereldtitels op de sprint, keirin, teamsprint en 500 meter tijdrit. In Londen betaalde zich dat uit en kon ze haar favorietenrol op de sprint waarmaken: tot groot verdriet van het lokale publiek klopte ze thuisfavoriete Victoria Pendleton in de finale en pakte ze het goud, aangevuld met brons op de teamsprint. In Rio de Janeiro lukte het dit jaar niet een sprintmedaille te pakken, maar achter 'onze' gouden Elis Ligtlee was er wel brons op de keirin.

Buiten haar olympische successen pakte Meares ook enorm veel WK-medailles. Op de 500 meter tijdrit was ze vier keer 's werelds beste, op de keirin en teamsprint waren er elk drie wereldtitels. In 2011 pakte ze in Apeldoorn drie keer mondiaal goud, waaronder haar enige wereldtitel op de sprint. 

"Veel mensen hebben me gevraagd welke richting ik na de Spelen in Rio in wil slaan en wat ik verder wil gaan doen. Na er even over nagedacht te hebben ben ik tot het besluit gekomen dat ik ermee stop", liet Meares zondag op de Australische tv weten. "Ik heb het niet als een sprookje af kunnen sluiten, met goud in Rio, maar het was alsnog een mooi einde", aldus Meares, die tijdens de openingsceremonie in Rio de Australische vlag het Olympisch Stadion binnen mocht dragen.