Dramatische ontknoping MotoGP Japan

Marc Marquez is de nieuwe wereldkampioen in de MotoGP. De Spaanse Hondarijder won op de Twin Ring Motegi met overmacht de Japanse Grand Prix en zag beide overgebleven concurrenten in de WK-strijd onderuit gaan. Daardoor kan Marquez met drie races te gaan niet meer ingehaald worden. Het is de derde wereldtitel in de MotoGP voor de Spanjaard, die ook in 2013 en 2014 al wereldkampioen werd. Hij neemt de titel over van Yamahacoureur Jorge Lorenzo. 

De beste start was voor Marquez, maar het was Lorenzo die na de eerste serie bochten de leiding in handen had, voor Marqez, Aleix Espargaro, Valentino Rossi, Cal Crutchlow, Andrea Dovisiozo en Maverick Viñales. Lorenzo reed in de eerste ronden een klein beetje weg bij de rest, terwijl Marquez en Rossi een fel duel uitvochten voor plek twee. De Spanjaard won dat, waarna hij de jacht op Lorenzo opende. Dat duurde niet lang en zodra het gat gedicht was pakte de Hondacoureur de leiding over.

Rossi ging vervolgens voorbij aan teamgenoot Lorenzo en begon langzaam wat tijd goed te maken op Marquez. Het leek er echter op dat Il Dottore te hard aan het pushen was: na zeven ronden schoof de Italiaan onderuit. Dat was direct een grote klap voor alle neutrale kijkers, want met nul punten voor Rossi en Marquez aan de leiding leek het WK al bijna beslist. Sterker nog, als Lorenzo nog twee plekken zou verliezen was de derde MotoGP-wereldtitel al binnen voor Marquez.

Dat laatste scenario leek na dik tien ronden alsmaar realistischer te worden, want Dovizioso en Espargaro kwamen ronde na ronde dichter bij Lorenzo. Met name de opmars van Espargaro staakte, maar Dovizioso kon heel langzaam aanhaken. Zes ronden voor het einde was de aansluiting dan eindelijk een feit, terwijl het daarachter een duel tussen de Suzuki-teamgenoten Espargaro en Viñales werd, gewonnen door Viñales. 

Een ronde later werd het Yamaha-drama in Motegi compleet: Lorenzo schoof uit het niks onderuit, waarmee Marquez de race alleen maar enigszins fatsoenlijk uit hoefde rijden om de wereldtitel binnen te slepen. Dat gebeurde uiteraard zonder problemen en dus reed de Spanjaard met nog drie races te gaan als nieuwe wereldkampioen over de streep. Dovizioso pakte de tweede plek en Viñales kon perfect profiteren van de val van Lorenzo: hij werd derde.