Rossi trekt polestrijd met Marquez en Lorenzo gelijk

Valentino Rossi heeft tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Japan in de MotoGP de poleposition veroverd. De veteraan van Yamaha wist op de Twin Ring Motegi enigszins verrassend af te rekenen met Marc Marquez, die geen vlekkeloze sessie kende. Met zijn prestatie pakte Rossi zijn 64e poleposition in de grand prix', waarmee hij weer op gelijke hoogte komt met zowel Marquez als Jorge Lorenzo.

Rossi noteerde in zijn voorlaatste snelle ronde een tijd van 1:43,954 seconden, bijna twee tienden van een seconde sneller dan Marquez. Die had in zijn laatste ronde wellicht nog aan kunnen vallen, maar ging van zijn gas nadat Cal Crutchlow gevallen was. Met 1:44,134 werd de Spanjaard wel tweede. Rossi's teamgenoot Lorenzo ging in de vrije training op zaterdagochtend nog hard onderuit en werd naar het ziekenhuis vervoerd, maar tijdens de kwalificatie stond hij er weer. Het leverde de Spanjaard een derde startplek op voor de race van zondag.

In de Moto3 was de pole verrassend voor de Japanner Hiroki Ono, die vanwege een straf echter wel drie plekken in moet leveren op de grid. Andrea Migno zal daardoor in principe van de eerste plek vertrekken. De Nederlander Bo Bendsneyder kende een dramatische kwalificatiesessie en kwam niet verder dan een 27e tijd. 

De liefhebbers mogen de wekker zondagochtend vroeg af laten lopen: om 04.00 uur Nederlandse tijd start de Moto3, om 05.20 uur gevolgd door de Moto2 en om 07.00 uur de MotoGP.