Langlaufster Johaug betrapt op doping

De Noorse langlaufster Therese Johaug is betrapt op het gebruik van clostebol. Johaug heeft dit gebruikt tijdens de hoogtestage in Italië in augustus door middel van de crème Trofodermin, een lippenbalsem voor brandwonden. Dit heeft de Zweedse SVT Sport vandaag naar buiten gebracht. 

"Ik ben er kapot van, dit is een voor mij onwerkelijke situatie. Ik vind dit oneerlijk en onterecht, hoewel ik mij er van bewust ben dat ik als topsporter moet weten welke medicijnen ik wel en niet mag gebruiken," meldt Johaug aan de Noorse Ski Federatie. 

Tijdens een trainingskamp van de Noorse langlaufploeg in het Italiaanse Livigno kocht de ploegarts Frederik S. Bendiksen de lippenbalsem bij een apotheek in Italië en gaf het later aan Johaug. De 28-jarige Johaug had namelijk last van verbrande lippen door de felle zon. Volgens de Noorse Ski Federatie wist de teamarts zeker dat er geen verboden middelen in de crème aanwezig waren. "Ik heb en neem de volledige verantwoordelijkheid voor het feit dat Johaug de verboden crème heeft gebruikt," zei Bendiksen, die diep ongelukkig is over de situatie waarin Johaug terecht is gekomen. "Johaug is een oprecht persoon en een geweldige topsporter en zorgvuldig in alles wat ze doet. Het belangrijkste voor mij is dat ik doe wat ik kan om ervoor te zorgen dat Johaug niet gestraft wordt omdat ik haar verzekerde dat ze legaal bezig was door die crème te gebruiken."

Johaug is zevenvoudig wereldkampioen (o.a. 3 keer goud op de WK van 2015) en heeft één gouden (4x5 kilometer estafette), één zilveren (30 kilometer vrije stijl) en één bronzen (10 kilometer klassieke stijl) medaille behaald op de Spelen van Vancouver in 2010 en die van Sochi in 2014. 

Therese Johaug
Therese Johaug leidt de Noorse trein tijdens de 30km vrije stijl van de Spelen van Sochi (Foto: ProShots/GEPA)