Meerkampkampioene Ennis-Hill stopt

Atlete Jessica Ennis-Hill heeft donderdagochtend op Instagram haar afscheid aangekondigd. De 30-jarige Britse pakte vier jaar geleden in Londen voor eigen publiek het olympisch goud op de zevenkamp en mocht daar dit jaar in Rio een zilveren medaille aan toevoegen.

"Van mijn eerste WK in Berlijn in 2009 tot de Spelen in Rio in 2016...ik heb het geluk gehad dat ik een fantastische carrière mocht hebben en dit is dan ook een van de zwaarste beslissingen die ik ooit gemaakt heb", schrijft Ennis-Hill. "Ik weet dat het echter de juiste beslissing is om nu te stoppen. Ik heb altijd gezegd dat ik wil stoppen terwijl ik nog wereldtop ben en op een moment dat ik nergens spijt van heb, en dat moment is nu."

Ennis-Hill pakte in 2009 in Berlijn haar eerste wereldtitel, twee jaar later gevolgd door WK-zilver. In Londen was er olympisch goud, waarna het fysiek allemaal minder ging. Door blessures kwam ze in 2013 nauwelijks in actie en het jaar daarop miste ze vanwege zwangerschap. In 2015 kwam ze terug en liet ze zijn nog altijd absolute top te zijn: in Beijing pakte Ennis-Hill de wereldtitel. Dit jaar wilde ze in Rio de Janeiro weer voor olympisch goud gaan, maar de verrassende Belgische Nafissatou Thiam was te sterk.

Ennis-Hill na afloop van de olympische zevenkamp in Rio, samen met haar beoogd opvolgster Katarina Johnson-Thompson, die zesde werd (PROSHOTS/Action Images)
Ennis-Hill na afloop van de olympische zevenkamp in Rio, samen met haar beoogd opvolgster Katarina Johnson-Thompson, die zesde werd (PROSHOTS/Action Images)