Duitsers willen indoor schansspringen, langlaufen en bobsleeën

Als het aan de Duitsers Klaus Götze en Marius Kowalsky ligt wordt in het Duitse Wernigerode de eerste hal gebouwd waar men onder een dak kan schansspringen. In het complex moeten zelfs twee schansen komen, net als faciliteiten voor een scala aan andere wintersporten.

Er wordt al jaren gedacht over indoor schansspringen, omdat wedstrijden regelmatig verstoord worden door de wind. Om een fatsoenlijke schans neer te kunnen zetten moet het gebouw uiteraard vrij fors zijn en dat heeft de meeste pogingen tot nu toe in de weg gestaan. In Wernigerode wil men de boel tegen de Astberg aan gaan bouwen en de plannen zijn ambitieus: twee schansen, een piste voor het alpineskiën, een langlaufbaan van driekwart kilometer - inclusief schietbaan om ook biatlonwedstrijden te kunnen houden - en een bobsleebaan met twaalf bochten, hier geïllustreerd.

In het Astberg Wintersportzentrum moet het zelfs mogelijk zijn om met grote windturbines elke gewenste wind te creeëren, zodat schansspringers er op wind van voor, achter, links en rechts kunnen trainen wanneer ze willen. Niet iedereen is overigens even blij met het idee. De lokale oud-schansspringer Alexander Lande bijvoorbeeld: "Ze praten hier nu over terwijl we hier een schans hebben die helemaal vervallen is. Ze wilden dat voor 400.000 euro verbouwen, maar zelfs dat lukte niet...en dan moet dit idee wel van de grond gaan komen?", vraagt hij zich af.

Wanneer de eventuele bouw moet beginnen is nog niet bekend, maar het lijkt erop dat er al wel een aantal investeerders gevonden zijn. Het Duitse MDR nam onlangs een kijkje bij de Astberg en plaatste wat foto's online van hoe het er nu uitziet.