Verkiezingsprogramma CDA: Samen leven

Vandaag heeft het CDA zijn verkiezingsprogramma gepresenteerd, getiteld 'Keuzes voor een beter Nederland'. De Christendemocraten leggen zoals gebruikelijk veel nadruk op waarden en tradities en op de centrale positie van het gezin. Maar ook staan er veel voorstellen in die behoorlijk haaks staan op het beleid dat het kabinet Rutte heeft gevoerd.

De toenemende polarisatie zit het CDA duidelijk dwars. Tegenstellingen bij afkomst, opleidingsniveau of leeftijdsgroep worden steeds groter en krijgen ook steeds meer nadruk in het publieke debat. "Een samenleving van ieder-voor-zich verliest ook het besef van gedeelde waarden en tradities, van respect en saamhorigheid", aldus lijsttrekker Sybrand Buma. Om aan de bevolking duidelijk te maken dat samenleven echt een gezamenlijke taak is, is de dienstplicht in het verkiezingsprogramma opgenomen. Bij defensie of bij een maatschappelijke organisatie moet de dienstplicht een (her)opvoedende rol krijgen. De partij wil ook dat mensen zeggenschap krijgen bij alle publieke organisaties, zoals scholen, zorginstellingen en woningcorporaties. Zo zou een school waar ouders inspraak hebben, niet kiezen voor een groot gebouw maar voor beter onderwijs.

Gisteren werd al bekend dat het CDA de studiebeurs gedeeltelijk wil herinvoeren. Om te zorgen voor meer vaste arbeidscontracten gaat de verplichting voor werkgevers om loon door te betalen bij ziekte fors omlaag (maar hoe fors staat er niet in). Voor zzp'ers komt er een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Op het gebied van de zorg kiest het CDA een gulden middenweg: het eigen risico niet intact laten of afschaffen, maar verlagen (maar hoeveel staat er niet in). Om de forse bezuiniging op ouderen te compenseren komt er een zorgbonus voor mantelzorgers. Niet te verwarren met de zorgtoeslag natuurlijk.

Typische CDA-familiepunten vinden we terug bij het ouderschapsverlof: na de bevalling krijgen de nieuwe ouders samen drie maanden ouderschapsverlof. De mogelijkheden voor flexibel verlof en flexibele werktijden voor jonge ouders moeten worden vergroot. Tot slot hebben al die drukke gezinnen ook recht op een gezamenlijk rustmoment: de zondag.

Nog twee punten tot slot: het verkiezingsprogramma pleit voor een sluiting van alle coffeeshops, en er moet een kiesdrempel worden ingevoerd van twee zetels om de verplintering in de politiek tegen te gaan.

Het CDA heeft naar eigen zeggen bewust 'een programma op hoofdlijnen' gepresenteerd. Daarom is het ook maar 49 pagina's. Het hele programma is hier te lezen.

Buma: vrijheid meningsuiting niet onbegrensd (Foto: ANP)
CDA-leider Sybrand Buma presenteert verkiezingsprogramma (Foto: ANP)