Basketballers beginnen redelijk aan WK 3x3

De Nederlandse mannen zijn redelijk van start gegaan op het WK 3x3-basketbal in het Chinese Guangzhou. De als vijfde geplaatste ploeg speelde dinsdag de eerste twee van in totaal vier groepswedstrijden en dat leverde winst en verlies op.

In het 3x3-basketbal worden zoals te verwachten valt met wat andere regels gespeeld. Teams bestaan uit vier spelers, waarvan er steeds drie op het veld staan. De wedstrijden zijn een stuk korter en er is maar één basket. In tegenstelling tot het reguliere basketbal maakt Nederland in het 3x3 zowel bij de mannen als bij de vrouwen deel uit van de wereldtop.

Jesper Jobse, Gregory Pinas, Bas Rozendaal en Sjoerd van Vilsteren vertegenwoordigen Nederland in China. In het eerste duel nam de ploeg het gelijk op tegen de grootste concurrent in de groep: de als vierde geplaatste Amerikanen. Dat eindigde in een 15-11 nederlaag voor Oranje, dat een uur later moest aantreden tegen het als twintigste geplaatste thuisland China. Het werd een spannend duel, maar de Nederlanders wisten met 19-16 de zege uit het vuur te slepen. 

Een mooie actie van de 2,13 meter lange Bas The Mountain Rozendaal tegen de VS (Bron: YouTube)

Donderdag staan de andere twee groepswedstrijden op het programma, waarin Japan en Turkije de tegenstanders zijn. De Nederlandse vrouwen, nummers één van de wereld, openen hun WK woensdag met duels tegen Oekraïne en Indonesië, wat op papier prima te doen moet zijn.