Frijns na toprace naar zesde plek in ePrix Hong Kong

Robin Frijns heeft het nieuwe seizoen in de Formule E geopend met een bijzonder knappe zesde plek tijdens de ePrix van Hong Kong. De Nederlander vertrok vanaf de allerlaatste plaats na een crash in de kwalificatie, maar wist zich gestaag naar voren te werken.

Polesitter Nelson Piquet hield de eerste plek bij de start vast, met teamgenoot Oliver Turvey achter zich aan. De slechtste start was voor wereldkampioen toerwagens José Maria Lopez: vanaf plek drie zakte hij terug naar de vijfde plaats, waarna hij ronde na ronde verder terugviel. Voor Ma Qing Hua was de race al snel gedaan. De Chinees kwam in een van de eerste bochten in aanvaring met Antonio Felix da Costa en Lucas di Grassi, waar naast Ma vooral Di Grassi schade opliep. Ook diens teamgenoot Daniel Abt was erbij betrokken en was gelijk vrijwel kansloos voor een goede klassering.

Na enkele ronden moest Turvey zich gewonnen geven tegen Bird en Buemi, waarna de Brit ronde na ronde tijd verloor. De Mahindra's van Nick Heidfeld en Felix Rosenqvist deden het daarachter prima, terwijl Frijns na een tumultueus begin de vijftiende plek in handen had. Richting de helft van de race kon de safety car voor het eerst de baan op: Lopez klapte de muur in en moest weggehaald worden. Die crash gebeurde overigens recht voor de neus van leider Piquet, die er dusdanig van schrok dat hij ook in de muur terecht kwam. De Braziliaan kon echter wel zijn weg weer vervolgen, achter Bird en Buemi. 

Tijdens de safety car-periode besloten onder meer Buemi en Heidfeld naar binnen te gaan voor de autowissel, ook al hadden ze nog zo'n 20% over op de accu. Na de eerste reeks pitstops was Di Grassi op de negende plek de eerste man met een vrijwel volle accu en dat voordeel werd al snel duidelijk. Zodra de groene vlag gezwaaid werd dook leider Piquet naar binnen voor de autowissel: een dure fout, want hij viel terug en kwam geen moment meer in beeld voor een topklassering. Bird dook vervolgens vanaf de leiding naar binnen, maar zijn tweede auto deed het in eerste instantie niet en ook hij was kansloos.

De laatste man die naar binnen kwam was Frijns, op dat moment de leider, waarna hij terugviel naar de elfde plek. Hij had echter zoveel extra stroom in zijn auto dat hij snel in kon lopen op de mannen voor hem. Maro Engel moest er snel aan geloven, net als Loïc Duval. Ook Piquet zag de Nederlander voorbij komen. Drie ronden voor het einde sloot hij aan bij Turvey en Jerome d'Ambrosio, rijdend op de zesde en zevende plek. Met speels gemak haalde Frijns ze allebei in, waarmee hij op de zesde plek - zijn eindklassering - aan was gekomen. 

De zege was uiteindelijk voor Buemi, die dik twee seconden overhield op Di Grassi. De Braziliaan was daar uiteraard dolgelukkig mee, want hij vertrok slechts als negentiende. Heidfeld completeerde het podium en ook Nicolas Prost mocht met zijn vierde plek zeer tevreden zijn. Da Costa, de teamgenoot van Frijns, eindigde kort voor de Nederlander als vijfde.