Duits-Nederlands protest tegen windmolens aan grens

In de gemeente Kranenburg was gisteren een grote protestwandeling tegen het plaatsen van windturbines in het nabij gelegen Reichswald. De groep verzamelde zich op een parkeerplaats bij het Reichswald en liep vanaf daar naar het centrum van Kranenburg.

Kranenburg is een gemeente net over de grens bij de Nederlandse plaats Groesbeek. Het is tegenwoordig een soort Nederlandse enclave, een aanzienlijk deel van de bevolking heeft de Nederlandse nationaliteit en de plaats is ook geliefd bij Nederlanders om boodschappen te doen en meteen ook goedkoop te tanken.

Aan de zuidkant van Kranenburg is een bosgebied dat het Reichswald heet. Het Reichswald grenst aan het Nederlandse natuurgebied Sint-Jansberg. Beiden zijn onderdeel van Natura 2000, een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden.

De gemeente Kranenburg heeft enige tijd geleden besloten om in dit Reichswald windturbines te gaan plaatsen. En geen kleintjes, ze hebben een tophoogte van 200 meter en worden geplaatst in een gebied van 500 meter bij 5 kilometer. En uiteraard komen ze niet aan de kant van Kranenburg, maar zo ver mogelijk ervandaan, tegen de Nederlandse grens en de gemeentegrens met buurstad Goch aan. Waarom wil de gemeente Kranenburg dit? Omdat het een forse subsidie oplevert.

Verontruste burgers uit plaatsen in de omtrek zijn naar aanleiding hiervan het burgeriniatief Tegenwind in het Reichswald gestart. Een groep mensen die niet tegen windturbines op zich zijn, maar zich wel zorgen maken over de enorme schade die hier aangericht zal gaan worden. Het gaat om het grootste aaneengesloten bosgebied in het noorden van Nordrhein-Westfalen, centraal gelegen tussen diverse beschermde Natura2000 gebieden. Daarnaast vormt het Reichswald een belangrijke schakel met Nederlandse bosgebieden in het (Nederlands-Duitse) Ketelwald.

Uiteraard moet er voor deze windturbines een hoop bos gekapt worden (10 hectare), maar er zal ook enorme geluidsoverlast optreden. Trillingen in de bodem, vervuiling van het grondwater, brandgevaar en olielekkage vormen nog andere gevaren voor de natuur, het wild en de rust in dit bijzondere natuurgebied. Vogels en vleermuizen zullen uit de lucht gemaaid worden. De turbines krijgen knipperlichten, waardoor de duisternis wordt verstoord, wat weer gevolgen heeft voor het nachtleven van allerlei dieren. En uiteraard zal het ook negatieve gevolgen hebben voor de toeristische aantrekkingskracht van de streek. En aangezien deze turbines pal op de grens komen heeft dat ook gevolgen voor de Nederlandse kant van de grens.

Afgelopen zaterdag was er daarom deze protestwandeling. Aangekomen in het centrum van Kranenburg waren er diverse sprekers. Onder andere een Nederlandse man die half in het Nederlands en half in het Duits vertelde over een onderzoek dat een Nederlandse bioloog de afgelopen jaren in dit bosgebied heeft gedaan. Zo komen er niet alleen allerlei soorten (roof)vogels voor, maar ook honderden verschillende vlindersoorten waarvan er zelfs 1 uitgestorven werd geacht, tientallen bijensoorten, heel veel vleermuizen en uiteraard allerlei groot en klein wild. Ook sprak Bart van der Aa, boswachter bij Natuurmonumenten in de bossen aan de Nederlandse kant van de grens over het belang van het Reichswald.

Nog wat aanwijzingen voor vertrek (Foto: qltel)
Nog wat aanwijzingen voor vertrek (Foto: qltel)

En ze zijn onderweg (Foto: qltel)
En ze zijn onderweg (Foto: qltel)

In het centrum van Kranenburg (Foto: qltel)
In het centrum van Kranenburg (Foto: qltel)

In het centrum van Kranenburg (Foto: Tegenwind Reichswald)
In het centrum van Kranenburg (Foto: qltel)

Boswachter Bart van Natuurmonumenten (foto: qltel)
Boswachter Bart van Natuurmonumenten (foto: qltel)