Colombiaanse schaatser maakt indruk in Salt Lake

De Colombiaanse schaatser Pedro Causil heeft zaterdag indruk gemaakt tijdens wedstrijden in Salt Lake City. De veelvoudig wereldkampioen inlineskaten wil zich in 2018 als eerste Zuid-Amerikaanse schaatser ooit plaatsen voor de Olympische Winterspelen en lijkt steeds meer kans te maken.

Vorig seizoen mocht Causil al een aantal keer meedoen aan diverse World Cups, maar alleen in de B-divisie. Met zijn tijd van 35,60 seconden op de 500 meter lijkt hij kans te maken om komend seizoen ook in de A-divisie in actie te mogen komen. Dat zou de eerste keer ooit zijn voor een Zuid-Amerikaanse schaatser. 

Het resultaat van Causil in Salt Lake laat overigens ook zien dat hij in de zomer enorme vooruitgang heeft geboekt: eind vorig seizoen verbrak hij voor de zoveelste keer het Colombiaans record, maar de 36,52 van destijds was ver verwijderd van zijn nieuwe toptijd. De 25-jarige Causil kwam ook op de 1000 meter in actie: met 1:10,92 plaatste hij zich ook daar voor de World Cup, maar bleef hij nog wel zes tienden boven zijn nationale record.