Doctor Who kondigt kerstspecial aan in teaser trailer

Het is alweer herfst, en dat betekent dat we hard op weg zijn naar Kerstmis, en met Kerstmis komt ook de Doctor Who kerstspecial. Voor deze special heeft de BBC nu een teaser trailer en de titel vrijgegeven.

In New York vindt momenteel New York Comic Con plaats, waar de serie aanwezig is voor promotie. De teaser trailer is dan ook oorspronkelijk bedoeld voor bezoekers van de conventie, maar zoals dat inmiddels gebruikelijk is, is de video daarna ook online geplaatst. De teaser heeft een opvallend format: het is niet een gebruikelijke korte (of 'vage') trailer, maar meer een blik achter de schermen. De video meldt ook dat de titel van de aflevering The Return of Doctor Mysterio is.

In de kerstspecial vormt de Doctor een team met een heuse superheld en een onderzoeksjournalist om New York te redden van een buitenaardse dreiging. De superheld, Grant geheten, wordt gespeeld door Justin Chatwin (War of the Worlds, Orphan Black, Shameless) en is geïnspireerd op Superman. Of zoals schrijver Steven Moffat het omschrijft, zijn alter ego: "Mijn favoriete superheld is Clark Kent. Niet Superman, Clark Kent." Het lijkt er daarom ook op, als we de video beoordelen, dat van Grant ook zijn alter ego een plek heeft in het verhaal.

Doctor Who: Justin Chatwin als Grant
Justin Chatwin als Grant

Andere rollen in de aflevering zijn voor Matt Lucas, die terugkeert als Nardole, Adetomiwa Edun (Lucifer, Bates Motel), Aleksandar Jovanovic en Logan Huffman (V). De journalist wordt gespeeld door Charity Wakefield.

Steven Moffat heeft de aflevering geschreven; met het komende tiende seizoen van Doctor Who als zijn laatste voordat Chris Chibnall de rol van showrunner overneemt, is het waarschijnlijk ook de laatste keer dat hij een kerstspecial schrijft. The Return of Doctor Mysterio, een titel die verwijst naar de Latijns-Amerikaanse naam 'Doctor Misterio' voor Doctor Who, is geregisseerd door Ed Bazalgette, die eerder voor Doctor Who de afleveringen The Girl Who Died en The Woman Who Lived regisseerde.

De special is logischerwijs op 25 december te zien op BBC One.