BVO's en KNVB studeren op nieuwe competitie-opzet

De KNVB sparde deze week met clubs, trainers, spelers, supporters-collectieven, journalisten, overheden en wetenschappers onder andere over competitievormen.

Het gesprek tussen de KNVB en de belanghebbenden vloog alle kanten op, maar liet voor een heel positieve indruk achter. "Alle bijeenkomsten hadden een open karakter; iedereen was bereid om verder te kijken dan het eigen belang. Er zijn bovendien heel veel goede ideeën voorbij gekomen waar we constructief iets aan hebben", tekent Voetbal International op uit de mond van operationeel directeur Gijs de Jong.

Belangrijkste gesprekspunten waren de play-offs en de ideale datum om te starten met een nieuw seizoen. "Er is gesproken over onderwerpen als de speelkalender, het aantal teams, de promotie-/degradatieregeling en de bekercompetitie", zegt directeur Jacco Swart van de Eredivisie BV. "We streven gezamenlijk naar competities die in zijn totaliteit sterker worden, waardoor we in de toekomst een belangrijkere rol kunnen spelen in Europa én meer fans aan ons kunnen binden."

Ron Vlaar was bij de meeting namens AZ. "De feiten liegen niet, op allerlei gebieden zit ons voetbal in een neerwaartse spiraal", aldus de 32-voudig international. "Geld is daarin belangrijk, maar niet alleszeggend. Door meer aandacht te geven aan het fysieke en tactische aspect, ook qua opzet van de competitie, kunnen we veel compenseren."