Polsstokkampioen betrapt op cocaïne: "Kwam door zoenen"

De Canadese polsstokhoogspringer Shawn Barber is voorafgaand aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro betrapt op het gebruik van cocaïne. Dat melden Canadese media donderdag. De 22-jarige Barber, regerend wereldkampioen, ontsnapte aan een schorsing doordat men zijn verhaal geloofde: de cocaïne kwam in zijn lichaam door het zoenen van iemand die het eerder - zonder dat hij het wist - gebruikt had.

Het incident deed zich begin juli voor in Edmonton. Daar werden de Canadese kampioenschappen atletiek gehouden, tevens de olympische selectiewedstrijden voor de atleten uit het land. De avond voor zijn wedstrijd werd Barber in zijn hotelkamer bezocht door een vrouw die hij via Craigslist 'ontmoet' had. Aangezien hij de dag erna de Canadese titel won lijkt het erop dat hij zijn spanning wel kwijtraakte aan de vrouw, maar zij gaf hem ook iets mee: voor hun ontmoeting zou ze cocaïne gebruikt hebben en bij het zoenen kwam dat in Barber's lichaam terecht. 

Canadese autoriteiten wilden Barber in eerste instantie voor vier jaar schorsen, omdat cocaïne op de lijst verboden middelen van wereldantidopingautoriteit WADA staat. Barber zocht het hogerop en hoorde pas op 11 augustus, twee dagen voor zijn wedstrijd in Rio begon, dat hij aan de Spelen mee mocht doen. Dat ging overigens niet bepaald goed, want na een slechte kwalificatie eindigde hij in de finale pas als tiende. Een schorsing heeft hij niet gekregen, maar zijn Canadese titel moet hij wel inleveren, omdat hij op dat moment sporen van cocaïne in zijn lichaam had.