Kroonprins D66 Paternotte wil naar Den Haag

Jan Paternotte heeft zich kandidaat gesteld voor de kieslijst van D66 voor de verkiezingen van maart. Wie, zult U zeggen? Jan Paternotte, fractievoorzitter in de gemeenteraad van onze hoofdstad. En hij geldt al enige tijd als potentieel opvolger van Alexander Pechtold.

Jan Paternotte is 32 en werd in 2004 de voorzitter van de jongerenafdeling van de partij, de Jonge Democraten. Sinds 2006 zit hij in Amsterdam in de gemeenteraad, en bij de meest recente verkiezingen slaagde hij erin om D66 de grootste te maken en de PvdA voor het eerst sinds mensenheugenis naar de oppositiebankjes te verbannen.

Zijn opmerkelijkste wapenfeit: in 2005 reed hij met een van zijn moeder geleende auto en caravan achter de campagnebus van Geert Wilders aan om de stem van het ja-kamp te laten horen in de aanloop naar het referendum over de Europese Grondwet. In het serieuzere werk heeft Paternotte echter wel wat uitglijders op zijn naam staan. De meest recente: hij was degene die suggereerde dat er in Amsterdam zogenaamde Gülenlijsten zouden bestaan, en dat burgemeester Eberhard van der Laan daarvan afwist.

Moet Alexander Pechtold zich nu dan zorgen gaan maken? Niet direct. Als de kieslijst in november bekend wordt dan zal hij ongetwijfeld weer bovenaan staan. Hij heeft echter zijn eigen positie afhankelijk gemaakt van regeringsdeelname. En daarom wordt Paternotte, met wie Pechtold al een tijd intensief samenwerkt, vast richting Den Haag gestuurd.

Jan Paternotte D66
Jan Paternotte, D66'er te Amsterdam en straks te Den Haag.