'Dopingschorsing Sharapova ingekort'

De dopingschorsing van tennisster Maria Sharapova zou met negen maanden ingekort zijn. De Russische voormalig nummer één van de wereld gaf eerder dit jaar toe betrapt te zijn op het gebruik van het sinds 1 januari verboden hartmedicijn meldonium.

Vele topsporters, vooral uit Oost-Europa, volgden haar, waarna de straffen voor meldoniumgebruik flink ingekort werden. Uit onderzoek bleek namelijk dat het middel mogelijk na lange tijd pas volledig uit het lichaam verdwenen was, waardoor sporters die vóór het verboden werd stopten met gebruik alsnog ten onrechte zwaar gestraft leken te worden. 

Sharapova stapte naar het internationaal sporttribunaal CAS om haar schorsing aan te vechten en die lijken gedeeltelijk aan haar kant te staan. De president van de Russische tennisbond, Shamil Tarpishchev, laat tegenover Russische media weten dat CAS dinsdag uitspraak heeft gedaan: de schorsing zou met negen maanden ingekort zijn. Als dat klopt kan Sharapova vanaf 26 april 2017 weer in actie komen, waar ze in eerste instantie tot 26 januari 2018 geschorst was.

"Of ze weer op haar oude niveau terug kan komen hangt nu volledig van haar af", zei Tarpishchev. "Wij willen graag dat ze weer voor het nationale team in de Fed Cup komt spelen en dat ze op de Olympische Spelen in Tokyo in 2020 goud pakt", zo liet hij alvast weinig onduidelijkheid bestaan over de ambities van de bond.