Vanaf dit jaar minder 'giftreinen' door steden

Er gaan dit jaar minder treinwagons met gevaarlijke stoffen over de omleidingsroutes voor de Betuweroute. Vervoerders gaan andere routes kiezen, zo hebben zij maandag afgesproken in overleg met gemeenten en staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu).

In mei werd duidelijk dat er via de Brabant- en Bentheimroute te veel 'giftreinen' door de provincies Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel rijden. Een deel van die drukte komt omdat de Betuweroute minder beschikbaar is vanwege werkzaamheden in Duitsland.

Dijksma meldt maandag dat er vanaf dit jaar 3200 treinwagons met gevaarlijke stoffen minder door de provincies zullen gaan. 1800 treinwagons minder via de Brabantroute en 1450 wagons met vooral gas minder op de Bentheimroute waardoor vooral Amersfoort en Apeldoorn worden ontzien.

Het persbericht vermeldt niet over welke alternatieve routes dit dan gaat. De treinen met gevaarlijke stoffen door stedelijke gebieden rijden daar, omdat de vervoerders het tarief voor de Betuweroute te hoog vinden, en omdat de capaciteit van het aansluitende spoor in Duitsland richting Oberhausen het vervoer niet toelaat. Het risico bestaat dus dat het probleem slechts wordt verplaatst naar een stad die nog niet heeft gereclameerd, of dat de gevaarlijke stoffen per vrachtwagen over de weg gaan.

Vanaf dit jaar minder 'giftreinen'
Vanaf dit jaar minder 'giftreinen' (Foto: ANP)