54% van de SP-ers zou op Rutte stemmen...

... als ze voor het premierschap de keuze hebben tussen Mark Rutte en Geert Wilders. Bij de vorige verkiezingen in 2012 behaalden zowel PvdA als VVD uiteindelijk veel meer zetels dan verwacht door de strijd om het premierschap tussen Mark Rutte en Diederik Samsom. Maurice de Hond vroeg zijn panel naar hun stemgedrag als een dergelijke tweestrijd zich opnieuw zou voordoen.

Maurice de Hond legde zijn panel de volgende vraag voor: "Als u zou moeten kiezen wie premier moet worden en het gaat tussen deze twee, naar wie gaat dan uw voorkeur uit?" De hierna genoemde percentages zeggen dus niets over strategisch stemgedrag, maar wel over de voorkeur voor een bepaalde minister-president. 

Zou er wederom een tweestrijd ontstaan tussen Rutte en Samsom, dan kan de PvdA slechts rekenen op op steun vanuit linkse hoek. Zo heeft van de GroenLinksstemmers 70% graag Diederik Samsom als premier, en 17% Mark Rutte. Bij de SP is dat 40% om 13% en bij 50Plus 49% om 16% in het voordeel van de VVD-leider. Opvallend is dat 9% van de PvdA-stemmers aangeeft op Mark Rutte te stemmen!

Als de PvdA Lodewijk Asscher als lijsttrekker zou opvoeren, dan kan die vanuit alle kanten op meer steun rekenen, behalve van de VVD uiteraard. Ook onder PvdA-stemmers gooit Asscher hogere ogen. Zelfs 24% van de PVV-stemmers ziet in de huidige minister van Sociale Zaken een betere minister-president dan in Mark Rutte, en ook onder 50Plussers doet hij het goed. GroenLinks-voorman Jesse Klaver lijkt weinig potten te kunnen breken tegen de huidige premier.

Opvallende scores zijn er te zien als de premiersstrijd gaat tussen Geert Wilders en Mark Rutte. Wilders' eigen achterban uitgezonderd spreken alle panelleden een voorkeur uit voor Mark Rutte. Zelfs 94% van de PvdA-kiezers prefereert Rutte boven Wilders, en ook 54% van de SP-stemmers. Toch komt Wilders bij die partij nog relatief hoog: 22% heeft juist wel weer een voorkeur voor een PVV-premier. Dat geldt ook voor 26% van de 50Plus-achterban, maar verder komt de PVV-leider bij geen enkele partij boven de 5%. 

Mocht de PVV de grootste partij worden bij de verkiezingen in maart, dan zou Geert Wilders dus zeker niet de premier van alle Nederlanders worden. Bij de wekelijkse zetelpeiling van Maurice de Hond was verder geen enkele verschuiving te zien ten opzichte van vorige week.

Maurice Hond peiltMaurice de Hond peilt: Rutte premierfavoriet tegen Asscher, Wilders en anderen.