Leningen aan Grieken leveren honderden miljoenen minder op

De leningen die Nederland tijdens de crisis aan Griekenland heeft verstrekt leveren op dit moment veel minder rente op dan eerder werd verwacht. Door de lage rentestanden wordt geen 365 miljoen euro bijgeschreven, maar slechts 28 miljoen.

Ten tijde van het verstrekken van de leningen, met een totale waarde van 3,2 miljard euro, was de verwachting dat rond 2015 de gehele lening weer was afgelost en er zo'n 700 miljoen aan rente zou zijn bijgeschreven. De leningen staan echter nog steeds open, en ook het rentebedrag wordt bij lange na niet gehaald.

Het rentepercentage dat Griekenland betaalt, is opgebouwd uit de Euribor-rente plus een opslag. De Euribor is op dit moment echter negatief (-0,3 procent). Als de 3-maands Euribor nog verder daalt, namelijk tot -0,5 procent, dan hoeft Griekenland helemaal geen rente meer te betalen, of gaat het Nederland zelfs geld kosten.

Een woordvoerder van het ministerie van Financiën laat weten dat er 'geen winst gemaakt hoeft te worden op de leningen', en merkt bovendien op dat Nederland bij haar eigen uitgegeven staatsobligaties ook weer voordeel heeft van de lage rentes. Op het feit dat de Grieken nog niets hebben afgelost is voor zover bekend nog niet gereageerd.