FIFA heft racismewerkgroep op: "Taak volbracht"

Wereldvoetbalbond FIFA heeft de speciale 'antiracismewerkgroep' per direct opgeheven. De bond heeft een brief gestuurd aan de leden waarin het verklaarde "dat de missie volledig is volbracht" en dat "de werkgroep bij dezen opgeheven wordt en niet meer werkzaam is."

"Ik zou graag zeggen dat ik geschokt ben door deze beslissing, maar dat ben ik helaas niet", aldus lid Osasu Obayiuwana. "Racisme in het voetbal is nog altijd een enorm probleem wat keihard aangepakt moet worden. Persoonlijk ben ik van mening dat de werkgroep nog erg veel te doen had, denk alleen al aan het WK voetbal van 2018 in Rusland." Als de gedragingen van Russische 'voetbalfans' door de jaren heen een indicatie zijn lijkt het erop dat liefhebbers van racistische incidenten over een kleine twee jaar kunnen genieten tijdens het WK. "Helaas lijkt de FIFA een andere mening te hebben."

Voormalig FIFA-president Sepp Blatter richte de groep in 2013 op en wees FIFA-vicepresident Jeffrey Webb aan als hoofd van de werkgroep. Nadat Webb in 2015 wegens bij de FIFA gebruikelijke corruptie werd gearresteerd werd hij vervangen door Constant Omari, voorzitter van de Congolese voetbalbond. Dat ging overigens ook niet helemaal lekker. "Onder Omari zijn we geen enkele keer bijeengekomen", klaagt Obayiuwana, zelf journalist en advocaat. "Ik heb hem tig keer een bericht gestuurd hierover, maar heb nooit enig antwoord gekregen."

Het lijkt erop dat de nieuwe president van de FIFA, Gianni Infantino, hard zijn best doet om de door Blatter geboekte vooruitgang teniet te doen. Ter illustratie: in 2014-2015 werden in Rusland meer dan negentig racistische en/of discriminerende incidenten geteld, waarvan het grootste deel onbestraft bleef. Dat was ruimschoots meer dan het aantal van de twee seizoenen daarvoor bij elkaar opgeteld. Met het oog op het WK van 2018, in datzelfde Rusland, mag men verwachten dat de FIFA deze cijfers wel ingezien heeft, maar daar lijkt het niet op, want "de taak is volbracht". Het bestrijden van racisme zal het in elk geval niet zijn, dus welke taak men dan wél bedoelt is volstrekt onduidelijk.