'Hemels paleis' stort neer op aarde

In 2011 heeft China het 8,1 ton wegende ruimtestation Tiangong-1 (hemels paleis) met een raket gelanceerd. Al enige maanden gonsde het van de geruchten dat ze de controle erover kwijt zouden zijn, het ruimtestation gedraagt zich namelijk niet zoals de bedoeling is. Op 20 september bevestigde het Chinese staatspersbureau Xinhua het gerucht.

De amateurastronoom Thomas Dorman waarschuwde hiervoor al in juni in een artikel op space.com: "Als ik het bij het rechte eind heb, durf ik te wedden dat de Chinezen tot het laatste moment wachten met het bekendmaken van het nieuws."

Volgens China zal Tiangong-1 de aarde in de 2e helft van 2017 treffen. Een preciezere datum is niet bekend. Reden voor ongerustheid, want als je niet weet wanneer hij neerkomt, weet je ook niet waar hij neerkomt. Volgens informatie uit China zal hij in de dampkring verbranden. 

De gerenommeerde astrofysicus Jonathan McDowell van Havard University is het daarmee eens, maar motoronderdelen en andere harde brokstukken zullen de tocht door de atmosfeer overleven en op aarde inslaan, zo denkt hij. "Bepaalde fragmenten van zo'n 100 kilo zullen de aarde raken. Dit zal echter niet tot een enorme ramp leiden, zelfs als de brokstukken tegen de verwachting in in een dichtbevolkt gebied inslaan. Ze kunnen een auto of een huis verwoesten, en zo'n brokstuk geeft een flinke knal als het inslaat, maar de schade zal niet catastrofaal zijn."