Strippende olympische worstelcoaches jaren geschorst

Twee Mongoolse worstelcoaches hebben een schorsing van drie jaar aan hun tijdens de Olympische Spelen uitgetrokken broek hangen. Dat hebben ze te danken aan hun ietwat bizarre protest tijdens een wedstrijd om een van de bronzen medailles in de klasse tot 65 kilogram vrije stijl.

De Mongoliër Ganzorig Mandakhnaran stond daarin tegenover de Oezbeek Ikhtiyor Navruzov. Ganzorig stond op voorsprong en leek het brons te gaan pakken, tot hij in de slotseconden een kapitale blunder maakte: hij daagde Navruzov uit, leek hem uit te lachen en danste om hem heen, het gevecht ontwijkend. Met name dat laatste mag in het worstelen logischerwijze niet - het is immers een vechtsport - en dus werd Ganzorig bestraft terwijl hij op de schouders van zijn coach bezig was aan een ereronde.

Ganzorig gedraagt zich als een mongool, wat hem een bronzen medaille kost (Bron: YouTube)

Navruzov kreeg één gratis punt van de juryleden en daarmee kwam de stand op 7-7. In het worstelen wint bij een gelijkspel de worstelaar die als laatste een score heeft laten noteren, Navruzov dus. Coaches Tserenbaatar Tsogbayar and Byambarinchen Bayaraa waren het hier duidelijk niet mee eens en zetten hun protest kracht bij door hun kleren uit te trekken. Het duo hield de onderbroeken gelukkig aan, maar het leverde hun pupil wel nog een strafpunt op - hoewel dat feitelijk voor de winst geen verschil meer maakte.

De coaches bleven nog wat boos rondstampen, aangemoedigd door het publiek dat de striptease wel kon waarderen. Ook halfnaakt op de mat gaan liggen maakte overigens geen verschil meer, het kwaad was al geschied. De Mongoolse worstelbond voelt de actie van de twee ook nog na: zij moeten een kleine veertigduizend euro betalen aan de internationale worstelbond als straf. Of de bond geschorst is geweest is niet bekend, maar eerder deze maand was Mongolië - een vrij groot worstelland - de opvallende afwezige op het WK voor junioren.

De Mongoolse coaches zijn boos, strippen, gaan op de mat liggen en druipen uiteindelijk af (Bron: YouTube)

De beslissing leverde overigens flink gemengde gevoelens op in de worstelwereld. Het bijzonder onsportieve gedrag van Ganzorig werd door weinig fans gewaardeerd, maar Navruzov 'won' eerder in het toernooi in de kwartfinale volgens bijna iedereen zeer onterecht van de Puerto Ricaan Franklin Gomez. Na tussenkomst van nota bene een Oezbeeks jurylid kreeg Navruzov in die partij een beslissend voordeel toegewezen.