'Adverteerders boos op Facebook om videodata'

Een aantal grote adverteerders is boos op Facebook omdat het sociale netwerk valse informatie heeft verstrekt over de tijd die gebruikers besteden aan het kijken naar video's op het netwerk. Volgens Wall Street Journal heeft Facebook de fout een aantal weken geleden toegegeven, maar heeft het voor adverteerders even geduurd voordat de werkelijke schade duidelijk werd.

Advertentiebemiddelaar Publicis Media heeft te horen gekregen dat het aantal kijkminuten soms wel 80 procent hoger is voorgesteld dan werkelijk het geval was. Door de verkeerde data hebben advertentie-inkopers mogelijk 'verkeerde' keuzes gemaakt bij de inkoop van reclametijd op Facebook. Ook kan het invloed hebben gehad op hun specifieke keuze voor Facebook in plaats van andere advertentieplatforms als Google, Twitter en traditionele tv-kanalen.

Ook voor mediabedrijven kan de datafout van Facebook gevolgen hebben. Sommige uitgevers baseren hun keuze voor type content op de data die het aangeleverd krijgt. Volgens Facebook is de fout inmiddels hersteld en heeft het geen gevolgen gehad voor de kosten van advertenties.

'Adverteerders boos op Facebook om videodata'
'Adverteerders boos op Facebook om videodata' (Foto: BuzzT)