Van Riessen stopt met schaatsen

Laurine van Riessen heeft definitief een punt gezet achter haar schaatsloopbaan. De bronzenmedaillewinnares op de 1000 meter in Vancouver kiest daarmee voor haar carrière in het baanwielrennen. Anderhalf jaar geleden stapte Van Riessen op de fiets met als uiteindelijk doel de Olympische Spelen afgelopen zomer in Rio de Janeiro. Dat is haar zo goed bevallen dat de 29-jarige Leidse doorgaat met baanwielrennen tot en met de Spelen van 2020 in Tokio.

Dat betekent dat haar topsportcarrière als schaatsster voorbij is. "Aan dat idee moet ik nog wel even wennen", bekent Van Riessen. "Het was een moeilijke beslissing om het schaatsen achter me te laten, want het is gewoon een supermooie sport en ik geloof ook echt nog wel dat ik het in me heb om iets moois te bereiken. Maar het was uiteindelijk ook juist een heel duidelijke keuze voor me, want ik wil niet nog twee keer een halve olympische cyclus meemaken. Dan heb je twee keer net niet genoeg tijd om echt goed te zijn."

Door haar goede resultaat met Elis Ligtlee op de teamsprint (vijfde plaats in een Nederlands record) en haar negende plaats op de keirin denkt Van Riessen de wereldtop te kunnen gaan bereiken in het baanwielrennen. "Ik voel dat er nog veel meer inzit. Voor Rio heb ik eigenlijk alleen maar geïnvesteerd in de teamsprint en nauwelijks in de keirin en individuele sprint. Dat ga ik de komende vier jaar wel doen en dan is het zeker mijn doel om in Tokio bij de besten te horen."


Laurine van Riessen
Laurine van Riessen in actie op de schaatsbaan (Foto: Pro Shots/Erik Pasman)