Groenewegen sprint naar etappezege in Eneco Tour

Dylan Groenewegen heeft de eerste etappe van de Eneco Tour op zijn naam geschreven. De sprinter van LottoNL-Jumbo was in de straten van Bolsward de snelste van het peloton. Hij bleef Nacer Bouhanni en Peter Sagan voor. Morgen vervolgt de wielerkoers met een tijdrit in Breda.

Direct na de start in Bolsward gingen Brian van Goethem (Roompot-Oranje Peloton), Matteo Bono (Lampre-Merida), Laurens De Vreese (Astana), Bert Van Lerberghe (Topsport Vlaanderen – Baloise) en Frederik Backaert (Wanty – Groupe Gobert) op avontuur. Ze kregen maximaal vier minuten van het peloton. In de Gouden Kilometer pakte Backaert de eerste twee sprints, terwijl De Vreese de laatste won. Bij deze sprints kunnen wielrenners bonusseconden verdienen.

Op enkele kilometers van de streep was de vlucht gedaan, waarna het peloton zich opmaakte voor de massasprint. Geen enkele ploeg kon het voortouw nemen, waardoor de aanloop chaotisch verliep. Groenewegen kwam hier als beste uit, waardoor hij de streep als eerste passeerde. De Nederlander boekte hierdoor zijn eerste zege in de WorldTour en hij mag morgen de rode leiderstrui dragen.