Ceferin klopt Van Praag in strijd UEFA-voorzitterschap

Niet Michael van Praag, maar Aleksander Ceferin is gekozen tot nieuwe voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA. De 49-jarige Sloveen versloeg vandaag de Nederlander met 42 stemmen tegen dertien.

De jurist Ceferin is een onbekende in de voetbalwereld, maar wist in de afgelopen weken veel steun van de Europese bonden te vergaren. Zo schaarden de Russen zich achter hem, evenals de Duitsers, de Fransen en de Scandinavische landen. Hierdoor was Van Praag op slag kansloos.

De Nederlander wenst Ceferin veel succes bij het uitvoeren van zijn nieuwe taak. "Vandaag heeft democratie gesproken. Aleksander en ik waren rivalen, maar nu niet meer. Ik had graag gewonnen, ben de strijd eerlijk aangegaan. Dat is hoe we het wilden, anders niet. Aleksander en ik hadden allebei als doel de UEFA anders, beter te maken. Hij op zijn manier, ik op de mijne. Cefarin verdient bij zijn taak nu ons aller steun en hij kan ook op de mijne rekenen als hij dat wil."

Er moest een nieuwe UEFA-voorzitter gekozen worden nadat Michel Platini uit de voetbalwereld verbannen werd. De Fransman mocht vandaag wel spreken voor het UEFA-congres, ondanks dat hij zijn functie neer moest leggen nadat bewezen werd verklaard dat hij dubieuze betalingen van toenmalig FIFA-voorzitter Sepp Blatter had ontvangen.

In de aanloop naar de verkiezingen werd er door Noorse media nog aan de geloofwaardigheid van Ceferin getwijfeld. De Sloveen zou een vooruitgeschoven post van de Russen zijn en in ruil voor steun diverse landen dingen beloofd hebben zoals posities binnen de UEFA of Europese kampioenschappen voetbal. Hij ontkende dat vlak hierna al. "Vertrouw me, ik ben onafhankelijk." Vandaag zei hij na zijn uitverkiezing: "Mijn kleine en prachtige Slovenië is trots op me. Ik hoop dat u op een dag ook trots zult zijn op mij."