Apple iOS 10 dinsdagavond beschikbaar

Het nieuwe besturingssysteem voor Apples iPhones en iPads komt dinsdagavond beschikbaar. iOS 10 wordt om 19.00 uur Nederlandse tijd voor alle geschikte apparaten vrijgegeven.

De update kent veel veranderingen, maar de grootste zijn er voor iMessage. Apples eigen chatapp krijgt een eigen appstore, waar gebruikers apps kunnen downloaden die direct vanuit iMessage te gebruiken zijn, maar ook stickers om chats op te leuken. De iMessage-store ging eerder dinsdag al live voor mensen die de betaversie van iOS10 op hun apparaat hebben draaien. Stickerpacks zijn er bijvoorbeeld van Disney, Star Wars en Shaun het Schaap en diverse bestaande apps bieden extra functionaliteit voor in iMessage.

Ook Siri kan veel meer na de update. Apples virtuele assistent kan meer vragen begrijpen en gesproken tekst omzetten in geschreven tekst. Ook kunnen ontwikkelaars met Siri aan de slag waardoor de assistent meer zaken op de telefoon kan aansturen.

Nieuwe widgets
Het lock screen is ook aangepast met nieuwe widgets. Behalve telefoongesprekken kunnen ook binnenkomende gesprekken van andere apps, zoals bijvoorbeeld Skype, Whatsapp en Line, direct beantwoord worden vanaf het lockscreen. Dan moeten die apps daar uiteraard wel voor aangepast zijn.

Het pas een jaar oude Apple Music heeft een flinke metamorfose gekregen en verder is Apple Maps flink vernieuwd. Een lang gekoesterde wens van veel gebruikers is ook toegevoegd: de standaard meegeleverde apps kunnen nu verwijderd worden.

Apple iOS 10 dinsdagavond beschikbaar
Apple iOS 10 dinsdagavond beschikbaar (Foto: BuzzT)