Goud, zilver en twee keer brons voor Nederland op dag vier

Op dag vier van de Paralympische Spelen heeft Nederland vier medailles weten te bemachtigen waarmee het totaal op 24 medailles komt, dit betekent een achtste plaats in de medaillespiegel. Vijf gouden, acht zilveren en elf bronzen medailles zorgden voor deze plaats op de ranglijst.

De dag begon met een gouden medaille in het baanwielrennen. Op de baan fietsten Tristan Bangma met zijn piloot Teun Mulder naar een paralympisch record op de 1000 meter tijdrit. Hun tijd van 59,822 was goed genoeg om iedereen te snel af te zijn, waaronder de zilveren medaillewinnaars Neil Fachie en Pete Mitchell uit Groot-Brittannië en de Duitse Kai-Christian Kruse en Stefan Nimke met het brons. “Onze start was geweldig en het door versnellen was echt super. Daarna raakten we in een flow. De tijd is bizar”, vond Bangma

Tafeltennisser Gerben Last pakte het zilver in de klasse 9. In deze klasse hebben de spelers een lichte beperking aan de benen of aan de speelarm. Sommige spelen met een ernstige beperking aan de niet-speelarm. Last verloor van de Belg Laurens Devos die al zijn wedstrijden hiervoor met 3-0 won. “Tegen deze jongen was niks te beginnen. Hij won al zijn partijen met 3-0 en dan is hij de verdiende winnaar van goud.”

Brons was er voor Lara Baars in de klasse F40 bij het kogelstoten. Tot de vijfde poging stond Baars nog zesde, maar in haar laatste poging stootte de 19-jarige atlete naar 7.12 meter; een dik persoonlijk record. “Het was een ongelofelijk zware wedstrijd, tot die laatste poging viel het erg tegen. Daar werd ik heel boos om. Gelukkig viel het in de zesde beurt allemaal op zijn plaats.” Het goud ging naar Lauritte Onye uit Nigeria in een wereldrecordafstand van 8.40 meter. De Tunesische Rima Abdelli pakte het zilver met 7.37 meter.

Lara Baars (Foto: ois)
Lara Baars in actie op de Paralympische Spelen in Rio (Foto: oisphotos.com)

De laatste medaille van de dag kwam weer uit het zwembad. Marlou van der Kulk wist in de klasse S14, voor licht verstandelijk beperkte zwemmers, het brons te pakken op de 200 meter vrije slag. Haar tijd van 2:10,20 was eveneens goed voor een persoonlijk record. Van der Kulk moest haar meerdere erkennen in de twee Britse dames Bethany Firth (2:03,30) en Jessica-Jane Applegate (2:06,92).