Briljante race levert achtste MotoGP-winnaar van het jaar op

Dani Pedrosa heeft met verrassende overmacht de Grand Prix van San Marino in de MotoGP gewonnen. De Spanjaard vertrok vanaf de achtste plek, maar schoof al snel naar voren. Naar mate de race vorderde werd hij alsmaar sterker en uiteindelijk was er geen houden meer aan. Het is de eerste keer sinds Maleisië vorig jaar dat Pedrosa wint, waarmee hij de achtste winnaar van dit seizoen is. De laatste keer dat acht rijders in de koningsklasse in één seizoen een race wonnen was in 2000. 

De beste start was voor polesitter Jorge Lorenzo, die de leiding nam en teamgenoot Valentino Rossi achter zich aan kreeg. Maverick Viñales vertrok ook prima en nam plek drie in, met Marc Marquez direct achter hem. Het publiek in Misano ontplofte van vreugde in de tweede ronde, want Rossi zette zijn Yamaha naast die van Lorenzo en greep de leiding. Daarachter werd de achtervolging ingezet door Marquez en Viñales, met Andrea Dovizioso en Pedrosa die ook mee probeerden te komen.

Enkele ronden later begon Viñales wat terug te vallen, nadat hij Pedrosa en Dovizioso voorbij zag komen. Vooral Pedrosa had de gang er bijzonder goed in; hij stoomde op naar de vierde plek en had binnen de korste keren de aansluiting bij teamgenoot Marquez. Dovizioso had het moeilijk en moest zijn vijfde plek weer afstaan aan Viñales, maar dat duo reed al ver achter de Yamaha's van Rossi en Lorenzo en de Honda's van Marquez en Pedrosa.

Halverwege de race ging het voor Pedrosa nog een stapje verder: ogenschijnlijk moeiteloos pakte hij teamgenoot Marquez in, waarna laatstgenoemde zelfs leek te moeten lossen. Pedrosa kon Lorenzo prima volgen, terwijl Rossi zijn voorsprong van ongeveer een seconde in stand hield. Dat duurde niet lang, want Pedrosa reed een briljante race en schoof Lorenzo opzij alsof het niks was. In een oogwenk had de Spanjaard het achterwiel van leider Rossi te pakken en zeven ronden voor het einde moest ook Il Dottore eraan geloven: Pedrosa zette zijn Honda ernaast en greep de koppositie in de race.

Rossi probeerde nog even uit alle macht bij Pedrosa te blijven, maar dat was geen doen. De Spanjaard was simpelweg ongenaakbaar en reed in de slotronden nog eens weg van Rossi. Achter de uitzinnige Pedrosa kwam Rossi als tweede over de streep, ver voor Lorenzo en Marquez.