City wint intense Manchesterderby

Het niveau had hoger gekund in de stadsderby tussen Manchester United en Manchester City, maar spannend en intens was het ontegenzeggelijk (1-2).

Manchester United begon aan de stadsderby alsof het vrijdagavond de pub in was geweest. Het leed veel balverlies, was slordig in de passing en de buitenspelers (Jesse Lingard en basisdebutant Henrikh Mkhitaryan) hadden geen enkele geslaagde actie. Zlatan Ibrahimovic werd dan ook nauwelijks bereikt en Paul Pogba was vooral aan het lopen, maar deed geen dingen die je verwacht van een man die 120 miljoen euro kost.

Manchester City, dat voor aanvang van de derby net als United 9 punten uit drie duels had, profiteerde dankbaar van de brakheid bij The Reds en kwam binnen een kwartier op voorsprong. Aleksandar Kolarov verstuurde een pass, niemand liep eigenlijk mee en Kevin De Bruyne glipte na goed doorkoppen van Kelechi Iheanacho zo langs Daley Blind en bleef oog-in-oog met David De Gea bijzonder kalm: 0-1.

In plaats van dat United getergd reageerde na die goal, bleef het slap spelen. Wayne Rooney, die niet schroomde om een treiterende manager Josep Guardiola (die de bal lang vast hield) te duwen, was de enige Mancunian die strijd tentoonspreidde. De rest deed dat niet en zo kon De Bruyne tien minuut voor rust met een boogje de bal naar de hoek sturen, waar eerst de paal United redde, maar Iheanacho vanuit de rebound zelfs met ogen dicht had kunnen scoren: 0-2.

Op sterven na dood zou United richting rust strompelen, was de logische verwachting, maar het tegendeel openbaarde zich. De bal kwam na een vrije trap terug het veld in waar Zlatan Ibrahimovic knap raakschoot en de spanning in een van de grootste derby’s ter wereld terugbracht. De Zweed had met het hoofd zelfs 2-2 kunnen binnenknikken op aangeven van Rooney, maar zag hoe de debuterende Claudio Bravo redding bracht.

Met Marcus Rashford (voor Lingard) en Ander Herrera (voor Mkhitaryan) in de ploeg kwam United sterk uit de rust. De derby ontwikkelde zich tot een lust voor het oog, een heerlijk voetbalgevecht. City kwam onder grote druk te staan, piepte en kraakte. Guardiola reageerde door Fernando te brengen voor Iheanacho. Even later liet hij Leroy Sané debuteren. City kreeg weer meer grip op het duel en kon met meer rust proberen de 1-2 over de streep te trekken. United moest het hebben van opportunistische pogingen zoals een schot van heel ver van Rooney.

In het laatste kwart was het City dat de lakens uitdeelde. De Gea had twee knappe reddingen in huis (op Fernando en Otamendi) na een corner van De Bruyne en toen de Belg luttele minuten later weer aan een goal rook, kreeg de United-doelman kreeg hulp van de paal. David Silva schoot even later vanaf randje zestien een metertje over. Mourinho bracht tien minuten voor het einde Anthony Martial, waardoor United met een aanvalskwartet kon jagen op de 2-2. Dat gebeurde wel, maar leverde geen grootse momenten op. City streed tot de slotseconde en trok de 1-2 zege, die al in de eerste helft gestalte kreeg, succesvol over de streep.

Kelechi Iheanacho op zijn knieën na het vieren van zijn doelpunt. (PRO SHOTS/Action Images)