Eerste paralympisch goud voor zwemster Kruger, brons voor Zijderveld

Op de eerste dag van het zwemtoernooi heeft Lisa Kruger het eerste Nederlandse goud weten veroveren op de 100 meter schoolslag in de handicapklasse SB9. De 16-jarige zwemster uit Harderwijk deed dat in een tijd van 1:15,49, slechts 0,02 seconde van haar eigen wereldrecord wat zij eerder die dag in de ochtendsessie neerzette. 

De klasse SB9 is de klasse waarin zwemmers uitkomen met de lichtste lichamelijke beperkingen. Kruger viel op 6-jarige leeftijd van een muur en brak daarbij haar linkerarm. In eerste instantie leek alles goed te gaan, maar later bleek dat Kruger een groeistoornis in haar linkerarm had gekregen. Haar arm kwam krom te staan en groeide niet meer mee. Deze stoornis wordt ook wel Madelungse Deformiteit genoemd. Kruger heeft een krachtsverlies van 70% in haar linkerarm ten opzichte van haar rechterarm en die linkerarm is zeven centimeter korter dan de ander.

Het zilver ging naar de Britse Harriet Lee, die met haar tijd van 1:16,87 de andere Nederlandse te snel af was. Chantalle Zijderveld pakte het brons in 1:17,01. Op voorhand was Zijderveld de topfavoriet voor het goud omdat de 15-jarige zwemster vorig jaar het wereldrecord brak en wereldkampioene werd. 

Lisa Kruger in actie op de 100 meter schoolslag (Foto: oispho)
Lisa Kruger in actie op de 100 meter schoolslag in Rio (Foto: oisphotos.com)