Late strafschoppen helpen Saud-Arabië langs Irak, Cahill belangrijk voor Australië

Bert van Marwijk heeft met Saudi-Arabië in de kwalificatie voor het wereldkampioenschap voetbal een belangrijke overwinning geboekt. Op bezoek bij Irak werd in de slotfase met 1-2 gewonnen.

Irak kwam na een kleine twintig minuten op voorsprong dankzij een doelpunt van Mohannad Abdul-Raheem. De thuisploeg, dat de finaleronde in Azië begon met een nederlaag, leek af te stevenen op een zege, maar tien minuten voor tijd kantelde het duel.

Saudi-Arabië kreeg in de 81e minuut een strafschop, die benut werd door Nawaf Al-Abed. Twee minuten voor tijd mocht de middenvelder opnieuw aanleggen vanaf de strafschopstip. Hij schoot opnieuw raak: 1-2. De ploeg van Van Marwijk heeft daarmee de maximale zes punten uit twee duels. Irak staat nog op nul.

Japan won met 0-2 op bezoek bij laagvlieger Thailand. Australië boekte een belangrijke zege op de Verenigde Arabische Emiraten. In een matig duel was oude rot Tim Cahill de gevierde man met de enige treffer van de wedstrijd. De Soccerroos hebben net zoals Saudi-Arabië zes punten uit twee duels.

In groep A viel in de tweede speelronde slechts ééns treffer. Uzbekistan won met een treffer van Egor Krimets in de 86e minuut met 0-1 van Qatar. Uzbekistan gaat daarmee alleen de leising met de maximale zes punten uit twee wedstrijden. Bij Syrië - Zuid-Korea en China - Iran werd niet gescoord. Iran en Zuid-Korea hebben nu vier punten. In oktober gaat het toernooi verder met speelronden drie en vier.