Eerste Nederlandse GP-podium in 22 jaar op motoren

Bo Bendsneyder heeft in de Moto3 voor een historische prestatie gezorgd. De pas 17-jarige Nederlander eindigde tijdens de Britse Grand Prix op Silverstone na een zeer knappe race als derde. Het is de eerste keer in 22 jaar dat een Nederlander het podium mag bestijgen na een grand prix: in 1994 eindigde Wilco Zeelenberg in de 250cc in Assen als tweede, terwijl Loek Bodelier op dezelfde dag derde werd in de 125cc.

Bendsneyder kende een matige start en moest vanaf plek acht al direct vier plaatsen inleveren, terwijl ook teamgenoot Brad Binder flink terugviel. Francesco Bagnaia pakte vanaf poleposition de leiding en kreeg Joan Mir en Enea Bastianini in zijn nek. Gabriel Rodrigo kende een geweldige start, vertrok vanaf plek veertien en had na iets meer dan een rondje zelfs even de leiding in handen.

Ondertussen kwam Binder op stoom en schoof de Zuid-Afrikaan naar voren, met Bendsneyder die hem volgde. De Nederlander zette zelfs de snelste raceronde neer en pakte plek zes. Dat betekende dat Bendsneyder in de kopgroep zat, want die bestond na vijf ronden uit zeven man: Bagnaia, Binder, Bastianini, Mir, Rodrigo, Bendsneyder en Navarro. 

Niet veel later werd de kopgroep alsmaar groter. Fabio Di Giannantonio kon in zijn eentje met een razend tempo aansluiten, waarna ook Andrea Migno en Stefano Manzi volgden. Vooral die laatste was opvallend, want hij was als 34e gestart. Voor Bendsneyder werd het lastig, de jonge Nederlander moest alle zeilen bijzetten om zijn plekje in de kopgroep vast te houden. 

Rochting het einde van de race ging het alsmaar beter voor Bendsneyder, die steeds verder naar voren kon schuiven. Daar ontspon zich een fel gevecht met Binder en Bagnaia en het leek er steeds meer op dat die drie de podiumplekken zouden verdelen. De Nederlander nam zelfs een tijdje de koppositie in en een zege leek niet onmogelijk, maar zijn twee concurrenten kwamen nog onderdoor. Hij sloeg een aanval op zijn derde plek af en kwam als eerste Nederlander in 22 jaar bij de top-3 over de finish, achter winnaar Binder en Bagnaia.