IJslandse vulkaan Katla getroffen door aardbeving

Het rommelt weer eens bij de IJslandse vulkaan Katla.  Vannacht werd het gebied opgeschrikt door twee aardbevingszwermen waarbij de zwaarste beving een magnitude van 4.4 had. Dit is de zwaarste aardbeving sinds 1977 in dit gebied.

Vulkanologen vrezen al langer een nieuwe eruptie van de Katla. Historisch gezien zou de vulkaan steeds een (paar) jaar na een eruptie van de Eyjafjallajokull zijn kunstje vertonen maar tot dusverre blijft die uit. Hoewel het gebied al jaren gebukt gaat onder regelmatige aardbevingen is de beving van vannacht relatief zwaar te noemen. Er wordt nog onderzocht of er ook magmaverplaatsingen plaats vinden maar dat is nog niet bekend. 

De grote broer van de bekende Eyjafjallajokull vulkaan ligt onder de vijfhonderd meter dikke ijskap van de Myrdalsjökull gletsjer op IJsland en zou gemiddeld gezien eens in de vijftig tot honderd jaar uitbarsten. De laatste uitbarstingen van Katla dateren uit 1999 en 1955. Deze erupties waren echter niet groot genoeg om het ijs van de tien kilometer grote caldera te doen smelten. De laatste keer dat dat gebeurde was in 1918. Toen spuwde de vulkaan wekenlang as uit. 

In 2010 had een uitbarsting van de vulkaan Eyjafjallajökull ernstige gevolgen voor het Europese vliegverkeer. Destijds werden honderdduizend vluchten geannuleerd door de enorme aswolken die bij de eruptie waren ontstaan.