Ajax en AZ loten redelijk, Feyenoord loot zwaar in Europa League

Vanmiddag vond de loting van de Europa League plaats in Zwitserland en de drie Nederlandse clubs hebben als volgt geloot:

Ajax

De Amsterdammers slaagden er deze week niet in om de groepsfase van de Champions League te bereiken, waardoor zij de aftocht naar de Europa League maken. Vrijdag werden zij tijdens de loting in Monte Carlo ingeeld bij Standard Luik, Celta de Vigo en Panathinaikos.

Afgelopen seizoen moest Ajax ook genoegen nemen met de Europa League, maar de ploeg slaagde er destijds niet in om de knock-out-fase te bereiken. Fenerbahçe en Molde FK bleken te sterk, terwijl Celtic vierde werd in de poule. De eerste wedstrijddag staat gepland op donderdag 15 september.

Feyenoord

Feyenoord neemt het in de groepsfase van de Europa League op tegen Manchester United, Fenerbahçe en Zorja Loehansk.

De bekerwinnaar en nummer drie van de Eredivisie van afgelopen seizoen plaatste zich direct voor de groepsfase van de Europa League en zat tijdens de loting in Pot 3.

Uit Pot 1 kwam Manchester United als tegenstander. De Engelsen eindigden afgelopen seizoen onder Louis van Gaal op een teleurstellende vijfde plaats in de Premier League, maar wel werd de FA Cup gewonnen.

De ontmoeting met Fenerbahçe wordt een wedstrijd met enkele sentimenten. Robin van Persie staat onder contract bij de Turken en keert terug in De Kuip, die hij in 2004 verliet voor Arsenal. Hoofdtrainer Dick Advocaat was tijdens de tweede seizoenshelft afgelopen seizoen enkele maanden werkzaam bij Feyenoord, ter ondersteuning van Giovanni van Bronckhorst.

De derde en laatste tegenstander is Zorja Loehansk uit Oekraïne. De ploeg, die onder leiding staat van Yuriy Vernydub, eindigde afgelopen seizoen als vierde in de Oekraïnse Premier League en het verloor de bekerfinale.

De eerste speelronde staat gepland voor 15 september. De beste twee ploegen van de poule overwinteren in de Europa League en de uiteindelijke finale is op 24 mei en wordt in Stockholm gespeeld.

AZ Alkmaar

Voor de groepsfase van de Europa League heeft AZ Zenit Sint-Petersburg, Maccabi Tel Aviv en Dundalk geloot.

In de play-offs donderdagavond werd Vojvodina Novi Sad in eigen huis op een doelpuntloos gelijkspel gehouden, en dat was genoeg voor de groepsfase van het Europese toernooi door de 0-3 winst eerder in Servië.

De Alkmaarders zijn ingedeeld in een groep met Zenit Sint-Petersburg, de voormalige club van huidige Fenerbahce-trainer Dick Advocaat. Zenit eindigde afgelopen seizoen als derde in de Russische competitie, vlak achter Ajax-angstgegner FK Rostov.

Maccabi Tel Aviv uit Israël is de tweede club die AZ zal treffen in het tweede Europese clubtoernooi, terwijl de semiprofs uit Dundalk de derde en het laatst gelootte team is.

Bij de Israëli's staat voormalig AZ-goalgetter Shota Arveladze aan het roer als trainer, en is oud-speler Haris Mendumjanin basisspeler.

Dundalk is de grote onbekende in de Europa League, maar een ploeg die niet valt te onderschatten. De Ierse semiprofs geraakten bijna in de Champions League.

Ajax en AZ loten redelijk, Feyenoord loot zwaar in Europa League (Pro Shots / Witters)
Ajax en AZ loten redelijk, Feyenoord loot zwaar in Europa League (Pro Shots / Witters)