Palestijnen willen naar het Songfestival

Icoon MediaDe Palestijnen willen in 2008 deelnemen aan het Eurovisie Songfestival. Met deelname kan een positieve bijdrage worden geleverd aan de Palestijnse eenheid en aan de bereidheid om vrede met Israël te sluiten, zo is de gedachte. Ook moet deelname aan het liedjesfestijn - dat ooit is opgezet om de Europese integratie te bevorderen - de Palestijnen in cultureel en politiek opzicht op de kaart zetten.

Om te lobbyen over deelname hebben de Palestijnen het Deense bedrijf Superflex en het Palestijnse bedrijf Sabreen ingehuurd. Het Deense gezantschap op de Westelijke Jordaanoever draagt 140.000 dollar bij aan het project.

Israël doet als niet-Europees land al jaren mee Eurovisie Songfestival. Maar dat land voetbalt ook mee in de Europese bekertoernooien. Overigens is deelname aan de liedjescompetitie van een niet-Europees land (buiten Israël) niet geheel vreemd.

Weinigen zullen het nog weten, maar in 1980 deed Marokko mee met het lied 'Bitakat hob' dat vertolkt werd door zangeres Samira Ben Saïd. Het land eindigde echter als één na laatste en deed nimmer meer mee. Naar verluidt was de toenmalige Marokkaanse koning zo boos over het lage puntenaantal (slechts één land gaf punten), dat hij zijn buik gelijk vol had van het liedjesfestijn. Wellicht kan Marokko nog eens een nieuwe poging wagen. Met de huidige Marokkaanse gemeenschappen in België, Frankrijk en Nederland moeten er sowieso punten te halen zijn. Denk maar aan Turkije dat altijd veel punten krijgt van Duitsland.

Aan het songfestival kan in principe ieder actief lid van de European Broadcasting Union (EBU) meedoen, waardoor ook landen buiten Europa die mogelijkheid krijgen. Het gaat hier om Israël, Marokko, Tunesië, Algerije, Egypte, Libanon, Libië, Syrië en sinds kort Georgië en Armenië.



Marokkaanse deelname uit 1980