China verslaat Servië in zinderende volleybalfinale

Het Chinese vrouwen volleybalteam is olympisch kampioen geworden en won de finale van Servië met 3-1. Het team dat Nederland versloeg in de halve finale werd onder coach en oud-volleybalster Lang Ping voor de derde keer in de Chinese geschiedenis olympisch kampioen bij de vrouwen.

De eerste set verliep redelijk gelijk op, totdat Servië een voorsprong wist te creëren van 12-7. De Chinese dames lieten dit niet zomaar gebeuren en kwamen weer terug tot 13-12. Servië had er daarna wel weer genoeg van en ging via een 19-15 voorsprong naar de eerste setwinst in 25-19. 

In de tweede set waren de rollen compleet omgedraaid en was de voorsprong voor China met 6-3 al snel gemaakt. Dit werd vrij makkelijk volgehouden door de Chinese dames en via 15-9 en 22-16 sloegen China hun eerste set binnen met 25-17. 

Het begin van de derde set leek weer de kant van Servië op te gaan na een voorsprong van 4-2. Toch kwam China weer terug en ging erop en erover. Via 10-8 stond het zomaar ineens 20-12 voor de Chinese dames en leek de derde set binnen, maar niets was minder waar. De Servische dames kwamen nog terug tot 22-21 voor China, maar daarna wist China het weer af te maken via de 1.98 meter lange Zhu Ting. De set eindigde in 25-22. 

In de vierde set ging het wederom gelijk op, hoewel Servië het op de belangrijke punten nog behoorlijk liet liggen. Tijana Bošković was erg belangrijk de hele wedstrijd door en ook in de vierde set wist ze de nodige punten binnen te halen. China kwam op een voorsprong van 13-11 en bouwde dit met dezelfde marge uit naar 20-18. Vanaf dat moment zette Servië alles op alles. Op 23-23 serveerde de Servische Milena Rasic een fout en kon China het afmaken naar 25-23.