Klamer tiende op triatlon, Jorgensen pakt titel

Rachel Klamer heeft in de olympische triatlon, die gaat over 1500 meter zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer hardlopen, de tiende plaats weten te behalen. De 25-jarige Klamer kwam als veertiende uit het water en kon bij het fietsonderdeel aansluiting vinden in de eerste groep. Na een matige wissel van de fiets naar het lopen kon Klamer de top niet meer bijhouden en kwam als veertiende over het eerste meetpunt. In de overige zeveneneenhalve kilometer wist Klamer nog wat plaatsen op te schuiven om uiteindelijk als tiende te eindigen. 

Het goud ging naar de Amerikaanse Gwen Jorgensen, die het hele jaar al oppermachtig is in de World Triathlon Series. Na het fietsonderdeel ging Jorgensen er samen met de regerend olympisch kampioene Nicola Spirig Hug uit Zwitserland er vandoor. Tot aan acht kilometer en een kat en muisspel bleven de twee bij elkaar, totdat Jorgensen een versnelling inzette die Spirig niet kon volgen. De Zwitserse pakte uiteindelijk het zilver.

Het gevecht om het brons ging tussen twee Britse dames. De hele tien kilometer bleven Vicky Holland en Non Stanford bij elkaar, uiteindelijk had Holland de betere eindsprint aan de finish en neemt zij het brons mee naar Groot-Brittannië.