Historische olympische dag voor Ivoorkust

Ivoorkust heeft een historische dag achter de rug op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Het land won in 1984 een zilveren medaille in de atletiek, maar daar bleef het keer op keer bij. Tot het feest vrijdag los kon barsten in de taekwondohal.

Bij de vrouwen tot 67 kilogram moest Ruth Gbagbi het doen voor het Afrikaanse land. Zij werd in de kwartfinale echter uitgeschakeld door de Française Haby Niaré, een van de favorieten voor goud. Doordat Niaré de finale haalde kreeg Gbagbi echter een herkansing om nog voor brons te gaan. Ze versloeg de Haïtiaanse tiener Aniya Louissaint en rekende in de strijd om brons verrassend af met de Azerbeidzjaanse Farida Azizova: de eerste Ivoriaanse medaille in 32 jaar was binnen. Het andere brons was overigens voor de Turkse Nur Tatar, die wereldkampioene Chuang Chia-chia uit Taiwan versloeg. Oh Hye-ri uit Zuid-Korea pakte in een razendspannende finale het goud door Niaré te verslaan.

De mannen vochten in de klasse tot 80 kilogram en dat liep uit op een finale tussen de Brit Lutalo Muhammad en de Ivoriaan Cheick Sallah Sisseh. Muhammad domineerde het gevecht, maar in de allerlaatste seconde van het duel trapte Sisseh hem tegen het hoofd en daarmee trapte hij het historische goud voor Ivoorkust binnen. Sisseh rende de hele zaal door voor hij terugkeerde naar de mat en het feest in de hal hield nog een flinke tijd aan.

Het eerste brons was voor Oussama Oueslati uit Tunesië, terwijl de voor Azerbeidzjan uitkomende Iraniër Milad Beigi het andere brons veroverde. Hij versloeg eerder nog de Iraanse topfavoriet Mahdi Kohdakhbashi - geholpen door diens voormalige coach - maar ging verrassend onderuit tegen Muhammad.

Sisseh scoort in de allerlaatste seconde en trapt het eerste goud ooit voor Ivoorkust binnen (PROSHOTS/Action Images)
Sisseh scoort in de allerlaatste seconde en trapt het eerste goud ooit voor Ivoorkust binnen (PROSHOTS/Action Images)