Eindelijk Iraans worstelgoud in Rio

Iran heeft op de eerste dag van het worstelen vrije stijl bij de mannen dan toch de eerste gouden olympische worstelmedaille binnen van de Spelen in Rio de Janeiro. Dat was te danken aan Hassan Yazdani, die zegevierde in de klasse tot 74 kilogram. 

De 21-jarige Yazdani stond in de finale tegenover de ervaren Rus Ainuar Geduev, die regerend olympisch- en wereldkampioen en topfavoriet Jordan Burroughs uitschakelde. Het duel eindigde gelijk, maar Yazdani scoorde als laatste en kreeg de zege daarom op zijn naam. Burrougs kon zich niet meer opladen om voor het brons te vechten, wat in zijn herkansingsronde naar de Azeri Jabrayil Hasanov ging. Het andere brons was voor de Turk Soner Demirtas.

Yazdani heeft de veel meer ervaren Geduev in de tang (PROSHOTS/Action Images)
Yazdani heeft de veel meer ervaren Geduev in de tang (PROSHOTS/Action Images)

In de klasse tot 57 kilogram kon een Georgisch feestje gevierd worden. Wereldkampioen Vladimer Khinchegashvili rekende in een spannende finale met 4-3 af met de jonge Japanner Rei Higuchi. Azerbeidzjan pakte weer eens brons, dit keer dankzij Haji Aliyev. Ook de Iraniër Hassan Rahimi ging met brons naar huis.