Polsstokhoogspringen en speerwerpen geen manco voor Eaton

Ashton Eaton ligt op pole position om de olympische tienkamp te winnen. Hij staat 45 punten voor op zijn naaste belager. Kevin Mayer deed het fantastisch op beide onderdelen en liep wel in. Damien Warner heeft ook 45 punten voor op Kai Kazmirek en lijkt zo op koers voor brons.

Bij het polsstokhoogspringen was Mayer de beste omdat hij 5.40 wist te springen, wat overigens ook Thomas van der Plaetsen deed. Eaton had het extreem lastig. Hij ging pas in 3 keer over 4.90 en 5.10. Daarna kwam hij ook nog over 5.20. Ook Kazmirek deed het goed met een sprong over 5.10, terwijl Warner op 4.70 bleef steken.

Bij het speerwerpen deed Mayer het meteen goed met een worp over 65 meter. Eaton had het moeilijk, maar kwam in 3 worpen op 60 meter uit. Zo is het verschil tussen de twee 45 punten in het voordeel van de Amerikaan. Warner had het ook moeilijk, maar gooide in de laatste beurt toch nog 64 meter, waardoor het verschil tussen hem en de Duitser Kazmirek vergelijkbaar blijft. Leonel Suarez was ook een kanshebber, maar dan moest hij wel nabij de 80 meter gooien, iets wat voor hem overigens niet onmogelijk is. Uiteindelijk kwam hij tot 72 meter en zo lijkt hij uitgeschakeld.

Op de afsluitende 1500 meter hebben Eaton en Warner 6.5 seconden voorsprong op hun naaste belager. Ze zijn allebei de betere loper dan hun concurrent, maar het kan natuurlijk altijd.